logga
Tre viktiga länkar i kvalitetskedjan. Teamet består av Biometrias Anders Olsson samt entreprenören John Lidell och Mellanskogs Per-Anders Smedhs.
Mindre virkesspill, bättre betalt för god leveranssäkerhet och rätt virke i rätt hög. Att kvalitetssäkra skördarmätningen är ett av Mellanskogs mest lönsamma utvecklingsprojekt.

Text och foto: Sverker Johansson, Bitzer productions

– Skördaraggregaten mäter stockarna allt mer noggrant, så våra industrikunder kan specifiera exakt vilka längder och diametrar de vill ha – och de betalar för måluppfyllelsen. Det skapar värde för oss alla, säger Mellanskogs produktionstekniker Per-Anders Smedhs när vision samlar några viktiga länkar i skogens värdekedja utanför Rättvik.

Alla skördare kvalitetssäkrade

Alla skördare hos Mellanskog som hanterar mer än 10 000 m3fub är kvalitetssäkrade och maskinförarna får stöd i sitt kvalitetsarbete av Biometria – en bransch- förening som står fria från både säljare och köpare, och ansvarar för att svensk virkesmätning utförs på ett enhetligt sätt. Anders Olsson är en av åtta regionala kvalitetsledare som tillsammans håller koll på ett stort antal skördare i Mellansverige.

Nu klavmäter han ett fyrtiotal stockar ur en massavedstrave, som skogsentreprenören John Lidell lagt ut för kontroll.

– Jag kollar om det smugit sig in någon klentimmerstock här, men kontroll … det är snarare coachning vi håller på med, säger Anders Olsson.

– Fast så har Anders alltid jobbat, skjuter John Lidell in. Man får hjälp och stöd att göra rätt.

Bättre produktion

Varje skift klavmäter John eller hans förare ett slumpat provträd, vars mått är dolda. Avviker provet från maskinens mätvärden gör de ytterligare mätningar och vid behov kalibreras mätutrustningen.

– Det gäller till exempel att ha koll när vädret slår om, säger John Lidell. Mäthjulet påverkas av om bark och virke är mjukt eller hårdfruset.
Han ser stora fördelar med att mätutrustningen blir ordentligt kontrollerad så att han kan lita på den.

– Man kan fokusera på väsentligheterna och producera bättre.

teamet2.jpgBland entreprenörerna är Biometrias Anders Olsson en uppskattad coach.

Så funkar det

Varje träd som skördaren avverkar mäts noga när det kapas upp till stockar som industrin beställt. Varje träds diameterprofil jämförs online med ett statistiskt belagt ”facit” från en databas med tusentals noga uppmätta träd. Om mätningarna börjar avvika från detta facit – som bygger på att de flesta träd är ganska lika varandra – kan man dra slutsatsen att mätningen inte är korrekt. Något har hänt och måste åtgärdas. Ofta beror det på slitage eller att något gått sönder.

Träffar rätt

Anders Olsson och Per-Anders Smedhs bevakar hur väl de olika skördarna träffar kombinationen av de längder och diametrar som industrin beställt. Det mekaniska mäthjulets data är aldrig helt exakta och trädet matas med sju meter i sekunden, så man gör av försiktighetsskäl alltid ”övermål”, det vill säga lite för långa stockar, men försöker samtidigt ödsla så lite virke som möjligt. Mellanskogs mål är att 90 procent av stockarna ska ligga inom 0–9 centimeters övermål.

– Vi sparar mycket virke på att träffa rätt, konstaterar Per-Anders Smedhs. Med exaktare mätning minskar vi övermålet och risken att stockarna behöver kortas av för att passa något annat sortiment.

– All statistik går till både entreprenören och Mellanskog var 14:e dag och kan liknas vid ett ständigt förbättringsarbete, berättar Anders Olsson. Mellanskog plockar enkelt ut data från sina entreprenörsmaskiner från Biometrias system, får då koll på nyckel-talen och ger systematiskt feedback till förarna varje månad – en viktig dialog, som vi gärna stöttar i.