Förädlade data ger bättre kunderbjudande

Den första tjänsten ut är att beställa röjning i ett helt digitalt offertförfarande på ”Skogstorget”, baserat på skogliga grunddata, satellitbilder, egna data och algoritmer från Skogforskprojektet Röjsat.
Text och foto: Sverker Johansson, Bitzer productions
– Röjning är det roligaste jag vet, det ger motion för både kroppen och huvudet. Ändå var jag nog först ut att räcka upp handen och beställa röjning på Skogstorget, säger Anders Eriksson som är skogsägare utanför Trönö i Hälsingland.
– Med familj, jobb, 300 hektar skog och älghundar hinner jag helt enkelt inte med allt. Men jag är noga med att ungskogen ska röjas i tid, både för beståndets värdeutveckling och för att hålla nere min arbetsinsats – eller röjningskostnaden när jag anlitar någon.
Slog till
Skogstorget är Mellanskogs nya satsning på en digital handelsplats. Anders Eriksson är i ärlighetens namn också intern försökskanin. Han jobbar som skogsvårdsledare på Mellanskog och har full insyn i produktionssiffror och priser.
– Det här är en tjänst jag måste kunna rekommendera till andra skogsägare, så jag vill ha järnkoll på produkten.
En tät 11-årig självföryngring av tall låg först på Anders egen åtgärdslista. På Skogstorget beskrev han förutsättningarna. Offerten blev 4 500 kronor per hektar.
– Jag slog till. Bedömningen av insatsen och kostnaden stämde med min egen, konstaterar Anders Eriksson. Det var å andra sidan ett ganska enkelt objekt att räkna på.
Forskning och AI ger svaret
Och enkla objekt är ännu en förutsättning. Skogforsk har i digitaliseringsprojektet Röjsat samlat in stora mängder röjningsdata från olika typer av bestånd via gps-försedda röjsågar. Med hjälp av gps-koordinaterna registrerades var i ung-skogen röjningen utfördes och hur lång tid den tog. Röjningens tidsåtgång jämfördes med röjningsbeståndens utseende inom 10 x 10 meter stora pixlar, som motsvarar den högsta upplösningen i satellitbilder från Sentinel 2. Resultatet blir bland annat ett detaljerat karteringsunderlag för röjningsbehov i ungskogar.
Efter en del modifieringar från Mellanskogs sida i samarbete med konsulten Field används den AI-baserade analysmodellen nu tillsammans med röjningskostnaden för att ge en offert för de röjningsbestånd som anmäls via Skogstorget.
Men för att kunna lita på algoritmerna behöver Mellanskog sätta gränser för vilka bestånd som är möjliga att hantera.
– Röjning är ett område som är ganska oprecist beskrivet, menar Mellanskogs Erik Viklund som är skogsvårdschef och leder projektet. Det finns många sätt att röja och desto fler varianter av ungskogar. Vi valde därför att snäva in det möjliga urvalet. Vi genererar en offert som kräver att modellen uppskattar att det behövs röjning, liksom att beståndets medelhöjd är under fem meter – när det gäller senare röjningar fungerar inte den nuvarande modellen.
– Baserat på modellen med skogliga grunddata, egna ungskogsinventeringar och satellitbilder ger oss vår röjningsanalys en prisuppgift som baseras på uppskattad tidsåtgång vid röjning. Den uppgiften använder vi både till att konstatera att det finns ett röjningsbehov och till att räkna på en kostnad. Den kalibreras i sin tur med det lokala prisläget på entreprenadmarknaden.
Förädlade data ger bättre kunderbjudande
Drivkraften bakom den snabba implementeringen av kunskapen från Röjsat är att knyta kunderna närmare genom att erbjuda skogstjänster av olika slag, baserade på förädlade data.
– Att beställa röjning är bara början, förklarar Mellanskogs Hanna Rydmark, som projektleder Skogstorget. Vår strävan är att knyta kunderna närmare oss genom att de kommer närmare sin skog. Man kan följa sin skog utveckling, och baserat på skogsbeståndens data får man förslag på skogsbruksåtgärder. Dem kan man beställa direkt av oss och få en uppdatering av skogsbruksplanen. På sikt tror vi att de flesta tjänster kan beställas på det här sättet.