logga
Datastandarden StanForDs harvested production files (hpr) är basen för att kunna lämna transparenta redovisningar på hur affärsuppgörelsen uppfyllts.
Avverkningsuppdraget är skogsbranschens vanligaste virkesaffär.

Ändå finns det på marknaden inget enhetligt eller helt transparent sätt att redovisa utfallet för skogsägarna, medan de flesta andra länkar i kedjan har god tillgång till data. Samtidigt talar allt fler om transparens som en konkurrensfördel i virkesbristens spår.

Text och foto: Sverker Johansson, Bitzer productions

Fredrik Munter har nyligen debatterat i skogspressen för mer transparens i virkesaffärerna. Men det är främst virkespriserna som behöver redovisas öppnare, menar han:

– Vi upplever som så många andra att det inte är tillräckligt tydligt vilka priser som egentligen gäller på marknaden. Det är väldigt svårt för mindre aktörer att förstå hur priset sätts och var prisnivåerna egentligen ligger. Det tror vi framför allt gynnar de stora köparna, inte skogsägarna.

Har ni sneglat på Finland där?
– Ja, utan tvekan har de bättre statistik och jag kan konstatera att Skogsstyrelsen nu avser att införa en tydligare redovisning även här i Sverige, vilket jag välkomnar.

Hur resonerar Mellanskog när det gäller transparens i den enskilda affären då – kommer ni att röra er mot stampriser som er systerorganisation Södra?
– Stamprisaffären har inte tagit några större marknadsandelar och är kanske inte heller så lätt för skogsägaren att förstå. Vi rör oss egentligen i motsatt riktning – från det enskilda trädet till en prognos på beståndsnivå där skogsägaren kan förvänta sig en mer optimal tillredning och därmed ett högre pris. Vi tänker oss snarare att tjänster som bygger på skogsdata – förädlade med skördardata – är basen för affären med medlemmarna och att vi genom certifierad kvalitetssäkring av mätningen garanterar en rättvis affär.

Och det går inte att förpacka nyckeltal från skördarfilerna på ett pedagogiskt sätt, precis som för virkesspecialister och Biometrias coacher?
– Det har visat sig att det inte är en helt enkel pedagogik, och att få efterfrågar det.

I dag kan den särskilt intresserade och kunniga skogsägaren be oss om att få utdrag från skördardata i form av vissa nyckeltal, som timmerandel och stamfelsved. Men det kan delvis ändras om vi rör oss mot vederlagsmätning i skogen – det rationaliserar mätförfarandet och öppnar för snabbare betalning till skogsägaren.

konkurrensmedel2.jpg
Hpr-filen ger tillsammans med annan data som genereras i skördaren en pedagogisk bild av virkesaffärens utfall. Nyckeltalen används huvudsakligen av utföraren och Biometria, samt entreprenörer och maskin- tillverkare. Dessa data skulle även kunna förpackas till skogsägaren – om man vill.

 

Daniel Timblad leder Stora Ensos köpverksamhet med över 60 virkesköpare. Även här diskuteras om affärstransparens kan ge dem konkurrensfördelar på virkesmarknaden.

– Jag tror samhället i stort är på väg åt det hållet. Se bara på all kommunikation runt tjänsten när man beställer ett paket i dag – vi vill uppenbarligen ha tryggheten att följa vår affär. Det finns en potential i att jobba med mer transparens och kommunikation inom skogsbruket i sin helhet och även i Stora Ensos egen kundresa.
Avverkningsuppdraget är er i särklass största affär. Vad får säljaren för återkoppling?
– Först och främst en muntlig återkoppling efter avslutat uppdrag. Det är viktigt med den personliga kontakten och då fångar vi vilka behov av information som finns – olika skogsägare har olika behov. Vi skickar alltid ut en avräkning som summerar sortimentsvolymer och det ekonomiska utfallet.

– Sedan sitter vi förstås på jättemycket information, allt från data om enskilt träd till var maskinerna har kört. I de fall en skogsägare efterfrågar det så hanterar vi det manuellt. Det finns inga hemligheter – det är å andra sidan inte många som efterfrågar mera data.

Får man ut hpr-filen med skördardata om man ber om den?
– Det är inget vi skickar i dag, men det finns inget stopp för det. Det behöver också vara praktiskt möjligt. Det är även viktigt att det vi tillhandahåller måste paketeras på rätt sätt för att vara enkelt att ta till sig. Den frågan jobbar vi också med kopplat till utvecklingen av våra digitala kanaler och den digitala resa vi gör, där förpackning av förädlade data för olika skogstjänster är en viktig del.

De flesta skogsägare har inte förmågan att tolka skördardata, är ni rädda för att den ska missförstås och leda till mer frågor?
– Jag tycker inte att vi ska oroa oss för det. Att ha en bra kommunikation runt vår återkoppling ligger hos oss. I de digitala satsningar vi gör på skogsägarsidor och appar vill vi dela med oss av ännu mera data och information. Då behöver det vara rätt förpackat, så att skogsägaren kan välja efter intresse samt att det är enkelt att förstå.

Finns någon särskild affärshygien som alltid är viktig att uppfylla? Att ni använder den prislista ni kommit överens om med säljaren, till exempel? Det kan ju vara avgörande för affärens utfall.
– Nej, jag tror att alla affärer är olika och styrs mycket av skogsägarnas behov. Det är alltid viktigt att återkoppla och leverera transparens på rätt sätt, det kan handla om både hårda och mjuka värden som olika skogsägare efterfrågar.

fredrikdaniel.jpgFredrik Munter, vd Mellanskog och Daniel Timblad, köpchef Stora Enso skog.
Foto: Mellanskog och Stora Enso