Gå till:

Filmer ska hindra olyckor vid skogsarbete

Skogsbruket är en riskfylld bransch, konstaterar Arbetsmiljöverket. I den nya filmserien "Säker i skogen" ges råd och tips för riskminimering i skogsmaskinarbete.
Foto: Skogforsk
Skogforsk har nyligen publicerat en filmserie om säkert skogsmaskinarbete. Samtidigt visar Arbetsmiljöverket att 8 av 10 arbetsplatser i flera olika branscher brister i sitt arbetsmiljöarbete.

I ett pressmeddelande i går, måndag, konstaterar Arbetsmiljöverket att 8 av 10 arbetsplatser fått krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister efter en inspektion av arbetsmiljön hos 5 000 arbetsgivare. Arbetsmiljöverkets statistik visar också att skogsbruket är en av de branscher med högst skaderisk.

För att öka riskmedvetenheten i skogsbruket, och för att ge tips och råd om säkert skogsmaskinarbete, har Skogforsk och norska Skogkurs tagit fram filmserie ”Säker i skogen”. De sju filmerna finns på skogforsk.se och på Youtube tillsammans med en introduktionsfilm.

Grundbudskapet är att ett allt högre tempo i arbetslivet ökar risken för olyckor. En röd tråd genom avsnitten är att vi ofta tänker ”Jag ska bara…”, och så är olyckan framme som ett ögonblicks verk.

"Att arbeta i skogen innebär att man ibland arbetar ensam, och att man hanterar stora maskiner. Det medför alltid en risk. Men med kunskap, teknik och rätt utrustning, som vi tipsar om i filmerna, kan många olyckor undvikas", säger projektledaren Martin Englund, forskare på Skogforsk.

Exempel från verkligheten

Filmerna kan användas som en del av klassrumsundervisningen i både skolor och vidareutbildningar, men det är viktigt att även personer som jobbat länge i branschen påminns om riskerna. Filmscenerna är baserade på verkliga upplevelser från maskinförare och andra yrkesverksamma i skogsbruket.

"Det effektiva sättet att undvika olyckor handlar om att ha en hög säkerhetsmedvetenhet, och tillsammans med sina kollegor väl genomarbetade rutiner i det vardagliga arbetet, vilket vi vill förmedla i filmerna", säger Anders Mörk, forskare på Skogforsk.

Filmerna är producerade inom ramen för projektet ”Skogsjobb i gränslandet”, ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen och det norska utbildningsinstitutet Skogkurs. Bakom finansieringen står Europeiska regionala utvecklingsfonden (Interreg Sverige – Norge), Skogsstyrelsen och Region Dalarna. Filmningen gjordes under våren/sommaren 2022 av Heurgren Film AB.

Se filmerna här: Säker i skogen

 

2022-11-01 10:37