logga
Ett exempel på Short Rotation Forestry med poppel. Gryttinge i Skåne.
Bild: Mateusz Liziniewicz
Poppel kan vara ett intressant trädslag för att öka tillgången på biobränslen. Då krävs effektivare odlingssystem och poppelkloner som är motståndskraftiga mot skadegörare.

Ett första steg för att främja större poppelplantager är att hitta ett optimalt produktionssystem för de korta omloppstider som poppelodling utgör. Man måste ha kloner med både hög produktion och  hög motståndskraft mot de vanligaste skadegörarna: bladrost (Melampsora larici-populina) och bakteriell kräfta (Xanthomonas populi).

Tre kloner av poppel med hög tillväxt och hög tolerans mot de två nämnda sjukdomarna valdes ut, förökades upp och planterades ut i fält 2020. Under 2022 gjordes de första inventeringarna och det visade sig att 76 procent av sticklingarna överlevt hos alla de tre klonerna, vilket är en hög siffra. Medelhöjden varierade mellan 54 cm och 81 cm. Försöken kommer att följas upp under de kommande år och resultaten kommer vara en god tillgång för fortsatta studier av poppelproduktiviteten i södra Sverige

Huvudsyftet med detta projekt var att etablera en experimentserie på tre lokaler för att undersöka möjligheten att producera stora mängder biomassa på kort tid.

Nr 97-2022    Publicerad 2022-12-19 11:57

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.