Digital spårbarhet för skogliga produkter

Projektet utvecklar en digital spårbarhetsmodell för skogliga produkter genom att koppla samman produktions- och transportdata med modern positionerings- och sensorteknik. Detta möjliggör spårning av stockar genom hela värdekedjan, från skog till industri, vilket leder till bättre råvarustyrning, högre produktkvalitet och effektivare processer.
Kort summering
I den skogliga värdekedjan genereras en stor mängd standardiserade produktionsdata med hög detaljgrad och precision. Idag går dock möjligheten att spåra dessa data förlorad vid transport och lagring. Att kunna spåra högupplöst data om virke digitalt innebär många fördelar och skapar förutsättningar att förädla virket till mer högvärdiga och kostnadseffektiva produkter. Dessutom möjliggörs effektivare lagerhantering och logistik mellan skogen och industrin.
Projektets syfte är att utveckla en digital spårbarhetsmodell för skogliga produkter. Modellen skapas genom att knyta samman produktions- och transportdata. Genom att kombinera avancerad databasteknik med innovativ teknik för digital märkning och spårning knyts befintliga data samman. På så sätt skapas möjlighet att spåra stockarna genom hela värdekedjan, från stående träd till mottagande industri. Ökad spårbarhet skapar möjligheter till förbättrad råvarustyrning för bättre produktkvalitet, ökat råvaruutnyttjande och effektivare industriprocesser.
En digital spårbarhetsmodell kan även nyttjas för att ersätta fysisk märkning för säkrare arbetsmiljö och stockidentitetshantering. Det digitala spårbarhetssystemet innebär ett steg närmare standardiserade transportdata, och en gemensam plattform för transportaktörer. Digitala egenskapsdeklarationer ger underlag till nya affärsmodeller som baseras på noggranna hållbarhetsredovisningar. Spårbarhet är också en viktig komponent i olika certifieringssystem.
Projektet involverar aktörer längs hela den skogliga värdekedjan, vilket skapar förutsättningar till samverkan, gemensam innovation och anpassade lösningar för skogliga applikationer. I samverkan mellan aktörerna demonstreras den framtagna modellen för digital spårbarhet. Därigenom skapas förståelse och underlag för vidare utveckling, implementering och kommersialisering.
Målet är att skogsindustrin kan enas om ett gemensamt koncept och struktur som sedan kan ligga till grund för olika kommersiella aktörers utveckling av både teknik och infrastruktur för data. Genom projektet vill vi inspirera och vägleda maskin- och lastbilstillverkare, samt mottagande industri.
Varför är projektet viktigt?
En stark skogsindustri är en central del i svensk bioekonomi och en viktig komponent för ökad hållbarhet i energi- och materialproduktion. Att spåra virke digitalt från träd till industriprodukt, bedöms innebära många fördelar för den skogliga värdekedjan. Idag saknas dessvärre ett digitalt system som kan koppla samman data. Framför allt tappas data bort vid transport och lagring, vilket försvårar sammanlänkning av informationer gällande enskilda stockar, som trädslag, längd, diameter och stocktyp, med stockar som matas in i industriprocessen.
Genom att utveckla en digital infrastruktur kan projektet länka samma informationer från olika hanteringssteg och tillgängliggöra dem för aktörer längs hela värdekedjan. Tidigare insamlad och mätt information kan följa med stockar och skapa förutsättningar att förädla virket till mer högvärdiga och kostnadseffektiva produkter, effektivisera lagring av råvaran, effektivare logistik vid ankomst till industrin och inmätning, samt dokumentation och spårbarhet av stockens eller trädets ursprungliga växtplats. Systemet skapar därigenom förutsättningar för digital spårbarhet för skogliga produkter. Spårning av virke med hjälp av denna teknik anses kunna leda till kostnadseffektiviseringar, minskad arbetsmiljörisk, säkrare informationsflöde och en högre grad av transparens i logistikkedjan.
Med utgångspunkt i befintlig teknik syftar projektet att vidareutveckla och anpassa lösningar för skogliga applikationer. Resultaten ska ge vägledning och prioritering av nödvändiga utvecklingssteg mot en storskalig industriell implementering av digital spårning.
Projektet pågår mellan november 2023 och november 2025. Projektets budget är 8 254 255 kr varav Vinnova bidrar med 4 000 000 kr.