Plantbäraren RobAnt visades i fält

Prototypen visades i slutet av april i Jälla, strax utanför Uppsala, där Skogforsk driver tekniklabbet Troëdsson Forestry Teleoperation Lab. RobAnt är en del av forskningsprojektet Autoplant, som leds av Skogforsk och som syftar till att utveckla automatiserade lösningar för skogsvård.
Visningen inleddes med att Skogforsks Anders Nilsson, som lett delprojektet RobAnt, berättade om arbetet med att effektivisera transporten av plantor från bilväg ut på hygget. I dag bärs plantorna i hög utsträckning av plantörerna själva och upp till 20 procent av deras arbetstid bedöms gå åt till att hämta och bära plantor.
– Genom att rationalisera, och i förlängningen automatisera, det här momentet kan både den fysiska belastningen på plantörerna och arbetskostnaderna minska, sa Anders Nilsson.
Fick provköra
Ett tjugotal inbjudna entreprenörer, arbetsledare och chefer fick själva provköra RobAnt tillsammans med innovatören Mats Andersson (MaPro Systems), Almunge. Det är han som har utvecklat den basmaskin som RobAnt bygger på.
– Det är en befintlig maskin för skörd av grönsaker, som jag sedan 2022 har utvecklat och anpassat för skogsterräng i dialog med Skogforsk. Det är värdefullt att nu få direkt återkoppling på konceptet från branschen, sa Mats Andersson.
Skogforsk har testat prototypen med fokus på terrängframkomlighet, lastkapacitet och energiförbrukning.
– Det här är en lågbudgetprototyp för funktionsprov, men vi är redo att gå vidare i utvecklingen och anpassa maskinen efter skogsbrukets behov, sa Mats Andersson.
Efter demonstration och provkörning, hölls en gemensam diskussion där flera deltagare delade med sig av sina intryck:
– Det är alltid intressant att följa utvecklingen av ny teknik. Det är viktigt att maskinen (RobAnt) omges med smidiga lösningar, utan långa ställtider, om den ska bli lönsam, sa Magnus Thor, VD för skogsvårdsföretaget Magnus Thor AB.
Magnus Thor, VD på på skogsvårdsentreprenadföretaget Magnus Thor AB.
Avståndsberoende
Malcolm Karlsson, produktionsledare på samma företag, lyfte vikten av att kunna lasta plantlådor direkt på maskinen utan lastpall, något som inte är möjligt på prototypen. Han påpekade också att maskinen främst kommer till nytta vid relativt stora transportavstånd.
– Det finns säkert potential i den här lösningen även om den för vår del enbart skulle vara aktuell på stora objekt eller där gångvägen till objektet är särskilt lång.
I dagsläget skulle det nog handla om ganska få objekt, sa Malcolm Karlsson.
Malcolm Karlsson, produktionsledare på skogsvårdsentreprenadföretaget Magnus Thor AB.
Även SCA Skog fanns representerat, bland annat genom Ulla Sandener, som är avdelningschef för skogsvård på bolaget.
– Projektet med plantbäraren är spännande, men det krävs nog samverkan mellan entreprenörer och uppdragsgivare för att en sådan här investering ska bli verklighet. Och jag tror mer på en maskin med autonom drift via GPS-rutter än manuell styrning, sa hon.
Ulla Sandener, avdelningschef skogvård på SCA Skog.
Fakta RobAnt – eldriven plantbärare
- Drift: elhydrauliska motorer på alla fyra hjul.
- Styrning: kan fjärrstyras eller köras med spelkonsol genom att gå bredvid.
- Autonom körning via GPS-rutt är under utveckling. Styrning på bakre hjulpar.
- Hög markfrigång och brett hjulavstånd för stabilitet.
- Lastkapacitet: 2000–4000 plantor, lastade på pall
- Maxlast: 600 kg
- Egen vikt: 350 kg
- Batteri: ett litiumbatteri på 12 kilo, plats för reservbatteri
- Laddtid, fullt batteri: en timme
- Räckvidd: två kilometer med full gas