logga
Bild: Johan Möller, Skogforsk
I Automatiserad gallringsuppföljning används programvaran hprGallring för att beskriva gallringsuttaget och den kvarvarande skogen efter gallring.

bild möller 5.jpgKartan på bilden visar stickvägsnätet och gallringsstyrkan för olika delar av ett bestånd
som gallrats. Till höger visas en gallringsmall med cirklar som symboliserar grundyta per
hektar före och efter gallring.

Filmer

ATL TV: Bättre gallring med datorstöd

Läs mer
Förbättrad styrning av gallringsarbetet för ökad tillväxt i yngre och medelålders skog
Hur kan gallringsingrepp följas upp löpande? Skogforsk har arbetat med utvecklandet av verktyg som gör att automatiserad gallringsuppföljning blir robustare.
Så tycker användarna om automatiserad gallringsuppföljning
Bättre kvalitet och högre produktivitet är två av erfarenheterna från de som har använt beslutsstödet hprGallring.
Automatisk beräkning av avverkad areal och gallringskvot samt identifiering av stickvägsträd med skördardata
En rapport som beskriver utveckling av metodik för beräkning av åtgärdsareal och gallringskvot, samt automatiserad identifiering av stickvägsträd.
Automatiserad gallringsuppföljning – utveckling och test
Denna rapport avhandlar utveckling och testning av beslutsstöd för gallringsskördare vid automatiserad gallringsuppföljning.
Ríkstäckande utvärdering av ett system för automatiserad gallringsuppföljning
Automatiserad gallringsuppföljning syftar till att följa upp och förbättra kvaliteten i gallringsarbetet samt att skapa data för uppdatering av beståndsregister. En utvärdering visar att det fungerar.
Ett system för beräkning och återföring av skördarbaserad information till skogliga register- och planeringssystem
Vid avverkning med skördare genereras data över stockdimensioner, trädslags och kvalitetsuppgifter samt geografisk positionsinformation. Sådan information kan återföras till till skogliga register och planeringssystem för att öka kvaliteten på och minska kostnaderna för datainsamling och planering.
Utvärdering av ett system för beräkning och återföring av skördarbaserad information till skogliga register och planeringssystem
Skördardata har huvudsakligen använts för produktionsrapportering och styrning av virkesflödet. Men de skulle också kunna användas för att generera information som beskriver det kvarvarande beståndet efter gallring respektive slutavverkning.