Var passar elbilarna?
Webbinariet är det första i en serie webbinarier anordnade av TREE-projektet, som har tagit fram flertalet forskningsresultat inom området. Inom TREE (Transition to efficient electrified forestry transport) är det övergripande målet att bidra till att 50 procent av skogsbrukets nya lastbilar ska vara eldrivna år 2030. Redan nu finns exempel på flera håll i landet där eldrivna lastbilar används i praktisk drift. Men innan skogsbranschens ambitiösa mål för elektrifieringen av sina transporter är uppfyllda, måste en betydligt större andel av flottan blivit eldriven. Är det realistiskt? Vilken laddningsinfrastruktur krävs i så fall, och hur ser kostnadsbilden ut?
Delar av svaren på dessa frågor har getts av projektet ElRutt som har pågått mellan år 2023 och 2025. ElRutt omfattar utvecklingen av ett analysverktyg som kan simulera skogstransporter i olika scenarier med bland annat varierad tillgång till laddning och varierad mix av eldrivna och dieseldrivna lastbilar i flottan. Dessutom omfattar projektet fem fallstudier utspridda i landet där analysverktyget har matats med verkliga transportdata.
Resultaten från fallstudierna visar att det redan med dagens räckvidder och förutsättningar för laddning går att ersätta upp till hälften av dieselflottan med eldrivna lastbilar. Men på grund av tidsåtgången för laddning (gäller framför allt vid tvåskift) blir produktiviteten – det utförda transportarbetet – låg hos de eldrivna lastbilarna. Det innebär att flottan behöver utökas med fler fordon, vilket leder till ökad totalkostnad. I scenarier där batteristorleken ökas kan 80–100 procent av dieselflottan elektrifieras. Det blir dock tydligt att större batteristorlekar än runt 700 kWh inte ger fler fördelar så länge förutsättningen för laddning är oförändrad – större batterier än så hinner helt enkelt inte laddas innan nästa skift. I scenarier där laddhastigheten ökas finns potential att öka produktiviteten och därmed sänka totalkostnaden, eftersom behovet av att använda skifttiden för laddning minskar.
Med analysverktyget som utvecklats i projektet ElRutt kan skogstransporter simuleras. Den simulerade flottan kan bestå av både eldrivna och dieseldrivna lastbilar.
I ett möjligt framtidsscenario antas att både batteristorlekar, laddhastigheter och antalet laddplatser har ökat. När dessa faktorer får samverka klarar en renodlad elflotta att utföra samtliga transporter i fyra av fem fallstudier. Om priset för diesel dessutom ökar med 50 procent uppnås kostnadsparitet – totalkostnaden för elflottan blir densamma som (i vissa fall lägre än) dieselflottan.
Svaren som ElRutt har gett må vara teoretiska men ger ändå ett stort värde för den praktiska tillämpningen. Analysverktyget tillåter många fler och fördjupade analyser av hur en storskalig övergång till elektrifierade skogstransporter kan gå till, och förväntas användas i flera projekt framöver.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.