Rutin för tryggare överlämning efter skogsbrand

Efter en skogsbrand uppstår ofta en kritisk tidpunkt – när räddningstjänsten avslutar sitt arbete och ansvaret lämnas över till skogsägaren. För att göra den övergången säkrare och mer strukturerad har Skogforsk tagit fram en rutin i tre delar som finns att ladda ner fritt.
Rutinen presenterades på konferensen Skogsbrand 2024 och har utvecklats i nära samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), räddningstjänster, försäkringsbranschen, skogsägare och skogsbolag.
Positiv respons från räddningstjänster
Under brandsäsongen 2024 utvärderade sju olika räddningstjänster den nya rutinen – och reaktionerna har varit mycket goda. Rutinen beskrivs som både tydlig och praktiskt användbar:
Rutinen ger ”[…] en mycket tydligare överlämning än vi tidigare haft”och man framhåller också att ”[…] det känns tryggt att avsluta insatsen och informera markägaren om behovet av bevakning”.
Tre av de deltagande räddningstjänsterna har redan bestämt sig för att fortsätta använda rutinen. Två andra fortsätter testet men har ännu inte fattat slutgiltigt beslut, medan ytterligare två använder egna etablerade rutiner – även om de också haft nytta av Skogforsks material.
Bland annat har informationen till skogsägare och annat i materialet från Skogforsk kunnat användas som komplement till befintliga rutiner. Flera räddningstjänster har dessutom gjort lokala anpassningar för att rutinen ska fungera bättre i deras specifika arbetsmiljö.
En utvärdering genom en enkät (se ”Fördjupning”) visade att rutinen upplevs som användarvänlig, heltäckande och bidrar till en säkrare överlämning.
Så fungerar rutinen
Rutinen är uppdelad i tre tydliga delar (nedladdningsbara dokument):
- Räddningsledarens checklista med de punkter som bör finnas med i räddningsledarens bedömning vid beslutet att avsluta släckningsinsatsen.
- Dokumentation vid avslutande av räddningsinsats efter skogsbrand som även informerar berörda skogsägare om förhållandena på det aktuella brandområdet.
- Bevakning efter skogsbrand med information och råd till skogsägare inför efterbevakning.
Behov av fortsatt uppföljning och utveckling inför kommande brandsäsonger
I utvärderingen betonade flera användare vikten av fortsatt uppföljning och utvärdering, särskilt med tanke på att brandsäsongen 2024 var relativt måttlig.
Skogforsk hoppas nu att rutinen kan få en ökad användning. Vi är tacksamma för fortsatt dialog med räddningstjänster som testar och använder rutinen. Den feedback vi får från användare kommer att användas för att förenkla och förbättra materialet ytterligare. Vi är även intresserade av att få veta vilka ändringar som görs för en smidigare anpassning till lokala arbetssätt och förhållanden.
Läs gärna mer på vår temasida om skogsbrand. Där hittar du vägledning, handledningar och fler artiklar.
Mer om enkäten och utvärderingen
Rutinen, som har tagits fram inom AG Brand, presenterades vid konferensen Skogsbrand 2024 i Östersund. MSB, räddningstjänster, försäkringsbranschen, skogsägare och skogsbolag har bidragit i arbetet. En första utvärdering av hur rutinen fungerat är nu gjord.
Utvärderingen gjordes genom en enkät som skickades till de räddningstjänster som deltog i konferensen. Sju av de räddningstjänster som deltog i konferensen lämnade svar. Tre har använt rutinen och bestämt sig för att fortsätta använda den och två har testat rutinen men ännu inte bestämt sig. Två av räddningstjänsterna har egna inarbetade rutiner, men har haft nytta av det informationsmaterial och de kontrollpunkter som ingår i rutinen.
Användarna fick dels besvara frågor om rutinen i sin helhet, dels om de tre delar som den består av. Dessutom fanns utrymme för fritextkommentarer och förslag.
Frågorna fokuserade på:
- hur enkel och begriplig varje del är
- om innehållet täcker det som fordras i varje del
- om rutinen underlättar ett säkert arbete för avslutande och för fortsatt bevakning.
För varje fråga fick användaren ange ett siffervärde, där 1 betyder att man inte alls tyckte att rutinen uppfyllde kraven och 10 att rutinen helt uppfyller alla önskemål. Som framgår av nedanstående uppställning har de svarande räddningstjänsterna genomgående gett mycket goda betyg.
Fritextsvar ger konkreta förslag på förbättringar
Fritextsvaren och kommentarerna ger konkret information om hur rutinen fungerat. Baserat på kommentarerna kan rutinen förbättras och anpassas ytterligare. Flera av de svarande påpekar att uppföljningen måste fortsätta, eftersom brandsäsongen 2024 var relativt måttlig.
Rutinen som helhet har varit ”ett bra stöd för mig som insatsledare” uppger en av de svarande. Men man är överens om att mer användning krävs för att det ska bli riktigt bra. Ett förslag är att göra en webbutbildning på video, som visar hur rutinen används i praktiken. Ytterligare ett förslag är att ta fram en förenklad variant som skulle kunna användas för mindre omfattande bränder.
Räddningsledarens checklista ”täcker i stort det som behöver beaktas” och ”stämmer väl med hur vi ska arbeta vid en skogsbrand” enligt de lämnade svaren. Man betonar att man uppskattar ”ett tydligt stöd för överlämning, då missas inte viktiga delar…”, men man är fortfarande i en inlärningsprocess för att bli bekväma med materialet och arbetssättet.
Dokumentation av beslut att avsluta insats ger enligt en av räddningstjänsterna ”…en mycket tydligare överlämning än vi tidigare haft. Bra att kunna peka ut problemområden tydligare.” En annan skriver ”…underlättar betydligt för att det ska kännas tryggt för räddningsledaren att avsluta insatsen och informera markägaren om behovet av bevakning.” Dokumentationen ska alltid överlämnas av det befäl som på plats tar beslutet att avsluta insatsen. Om detta inte är räddningsledaren så ska alltså uppgiften delegeras till insatschefen.
Råd och information till skogsägare innehåller generella råd inför efterbevakningen och delas ut av räddningstjänsten till de skogsägare som berörs av branden. Här finns råd om lämplig utrustning, säkert arbetssätt och samverkan med räddningstjänst för att minska risken att en brand återantänds. Foldern innehåller checklistor och är illustrerad med förklarande bilder. Denna del måste testas mer innan den kan utvärderas. Berörda skogsägare bör bidra i en sådan utvärdering. Man poängterar i fritextsvaren att alla skogsägare kanske inte har förmåga att helt ta till sig denna typ av material.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.