Hur resonerar åkerier kring ellastbilar?

Ny studie visar hur skogsåkare ser på elektrifieringens möjligheter och hinder
Transporter står för hälften av skogssektorns klimatutsläpp. Elektrifiering lyfts ofta fram som en nyckellösning – men hur ser egentligen åkerierna, som ska göra investeringarna och sköta logistiken, på saken? En ny intervjustudie inom TREE-projektet på Skogforsk visar en komplex bild, där teknik och förarkomfort möter ekonomiska risker och praktiska hinder.
Positiva – men inte för egen del
De intervjuade åkerierna var överlag positiva till elektrifiering, men många ansåg att det inte var genomförbart i den egna verksamheten. Det gällde särskilt mindre rundvirkesåkare med få bilar och varierande körvägar. Bland de som såg möjligheter fanns större rundvirke – och flisåkerier med kortare och mer förutsägbara körningar.
Tekniken – en överraskande styrka
Tekniken var det vanligaste temat i intervjuerna. Efter att ha provkört en ellastbil var flera åkeriägare imponerade:
”Det var jättepositivt. Det var tyst, det var nytt. Det var fränt.”
De tekniska farhågor som lyftes rörde främst lastbilens räckvidd och hur laddningen skulle lösas. Elmotorns styrka och den tysta förarmiljön sågs som den största tekniska fördelen.
Skogliga transporter ställer även särskilda krav. Åkarna beskrev hur motorljud och vibrationer används som hjälpmedel i skogskörningen när det blir tekniskt utmanande. Den arbetsmiljöförbättring som en ellastbil kan ge, i form av en tystare miljö, tar därmed bort ett av verktygen som förarna använder. I uppföljande intervjuer med förare som redan kör ellastbil berättades det dock att man vande sig fort och hittade nya sätt att hantera utmanande körning.
Dyrare – och vem ska betala?
Både flis- och rundvirkesåkare var med men ingen i rundvirkesgruppen trodde att en investering i ellastbil var lönsam i närtid. Det största hindret var inköpspriset – i kombination med osäker betalningsvilja från transportköparen. Flera uttryckte en oro för att politiska svängningar gör stora investeringar riskfyllda. I TREE-projektet är ett av delprojektet just att undersöka affärsmodeller som möjliggör hållbara investeringar i ellastbilar.
Slutsats: Inte bara motstånd – men ändrade villkor krävs
Åkerierna är inte motståndare till el – de är pragmatiska. De ser klimatnyttan och tekniska fördelar, men också att ellastbilar idag innebär fler osäkerheter än lösningar. För att fler ska våga satsa krävs fungerande laddinfrastruktur, långsiktiga spelregler – och betalningsvilja från transportköparna.
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.