logga
Bild: Mikael Bergkvist
Slutsatsen från en nyligt publicerad studie är att det går att minska vägslitaget genom att använda CTI-utrustade lastbilar om vägen håller en acceptabel kvalitet.

Detta är en sammanfattning, läs hela studien här: Effects of Reduced Tyre Pressures on Wear of Thin-Surfaced Roads

I takt med att kostnaderna för skogsbilvägar ökar söker branschen nya sätt att minska slitaget. Studien visar att timmerbilar med CTI-system (Central Tyre Inflation) kan minska spårbildning – men bara om vägen håller tillräcklig kvalitet. Testerna visade tydlig effekt för vägar med låg bärighet under förhållandevis torra förhållanden, medan resultatet uteblev då vägen och terrassen var blöt. Kombinationen av reducerat däcktryck och maskinell packning av både terrass och bärlager visade sig vara mest effektiv. Studien understryker vikten av att låta vägen sätta sig innan användning.

Ökade kostnader för vägunderhåll

Det finns cirka 230 000 km skogsbilvägar i Sverige och under de senaste tio åren har underhålls- och byggkostnaderna för skogsbilvägar per utslaget avverkad kubikmeter ökat kraftigt. Detta beror till viss del på ökade krav på leveransprecision, kortare perioder med tjälade vägar, ökade fordonsvikter och ett åldrande skogsbilvägnät. Även om många vägar byggs enligt Skogsstyrelsens riktlinjer görs avvikelser för att minska byggkostnaderna, vilket kan leda till ökat underhåll. Dessutom kan de nybyggda vägarn på grund av korta planeringshorisonter få mindre tid att sätta sig, dvs torka upp och konsolideras under sin egen tyngd, än tidigare. 

För att minska vägkostnaderna behöver branschen sätt att minska vägslitaget. I norra Sverige används CTI-system för att minska vägslitaget från timmerbilar och öka perioden då en väg är tillgänglig för trafik. 

Vägslitage med CTI-utrustad timmerbil

Syftet med studien var att undersöka om reducerat däcktryck (Central Tyre Inflation, CTI) kan bidra till att minska vägslitaget på nybyggda vägar med ett tunt bärlager. Tre nybyggda testvägar trafikerades av en fullastad CTI-utrustad timmerbil med släp, varje väg delades upp i sex sektioner där vägens bärighet uttryckt som CBR (California Bearing Ratio) och spårbildning mättes på sju punkter per sektion och sida av vägen. Lågt däcktryck användes på ena sidan av vägen och standardtryck på den andra. 

CTI kan minska spårbildning – men bara på torra vägar under rätt förutsättningar

Resultaten visar att ett lågt däcktryck minskade spårbildningen på två vägar, medan inga skillnader kunde konstateras på den väg som var fuktigast. De positiva effekterna av reducerat däckstryck var störst på de vägavsnitt som var torra men hade en förhållandevis låg bärighet. Kombinationen av packning av terrassen innan grusning i kombination med lågt däckstryck minskade spårbildningen mer än summan av de två åtgärderna var för sig. Även om det finns behov av att använda en väg direkt efter anläggning bör användning inte tillåtas förrän terrassen har torkat och satt sig. 

Slutsatsen av studien är att vägslitaget kan minskas genom att använda CTI-utrustade lastbilar, men inte för vägar av för låg kvalitet.

Läs hela studien här: Effects of Reduced Tyre Pressures on Wear of Thin-Surfaced Roads

Nr 2025-44    Publicerad 2025-07-02 10:51

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmentar.
Kommentera
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Författare
Lars Eliasson
Seniorforskare
Mikael Bergqvist
Fd. Skogforsk
Rolf Björheden
Fd. Skogforsk