logga
Bild: Ecolog, Rolf Björheden
Automatisk inställning av stolen är det förarstöd som står överst på de flesta skogsmaskinförares önskelistor. Det visar en enkätundersökning, gjord av Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp (TSG).

De allt mer ”intelligenta” skogsmaskinerna, med sina sensorer och databehandling, underlättar redan allt från värdeutnyttjande och driftsuppföljning till felsökning och tillståndskontroll. IT skulle också, i mycket högre grad än idag, kunna utnyttjas för olika typer av förarstöd, som kan underlätta det krävande arbetet. Men vad önskar sig förarna? Just det har TSG kartlagt i en enkätundersökning.

Flera olika val

De 433 förare som besvarade enkäten kunde välja ett av åtta formulerade svarsalternativ för skotare och ett av nio svarsalternativ för skördare. Det som efterfrågades mest var stolar och reglage som inför varje arbetspass, efter en enkel knapptryckning, automatiskt återgår till den individuella förarspecifika stolsinställning som tidigare gjorts för aktuell förare. Ungefär en tredjedel av alla förare prioriterade detta, lika för båda maskintyperna. På andra plats kom delautomation av kran för skördare och ruttoptimering för skotare.

Andra prioriteringar

En blandad grupp av maskinägare, -tillverkare, -instruktörer och forskare fick senare svara på samma frågor. De 139 svaren från denna grupp gav helt annorlunda prioriteringar. Automatisk inställning av stolen prioriterades betydligt lägre. Ruttoptimering var mest efterfrågat följt av delautomation av kran, för båda maskintyperna.

Undersökningen är liten och ger knappast ett komplett svar. Men den ger en viss vägledning för maskintillverkare, som nu funderar på vilka funktioner som ska inkluderas i kommande maskiner.

TSG är ett forum för samverkan i skogstekniska frågor. Medlemmarna representerar skogsägarföreningar, skogsbolag, avverkningsentreprenörer och forskare från både universitet och från Skogforsk. Läs mer om TSG här

 

Nr 79-2019    Publicerad 2019-12-05 16:02

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.