logga
I det här projektet förändrades arbetsbelysningen på en skotare på strategiska ställen. Testförarna upplevde mindre störande reflexer och en förbättrad arbetsmiljö.

Artkeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 969-2018.

För att förbättra arbetsbelysningen och därmed arbetsmiljön för förare monterades belysningsarmaturer på nya ställen på en skotare. I viss mån är det robustheten och formatet på LED-lampor som ger nya möjligheter för var lampor kan placeras. Belysningen förändrades på tre olika områden:

• Ny fast belysning av grind och lastutrymme

Här ersattes två kraftiga lampor på hyttaket som var riktade bakåt, mot grinden, med två betydligt svagare lampor för att minska blänk och reflexer från slangkopplingar och grind. Lampor monterades i grinden för att ge en fast belysning av lastutrymmet.

• Kompletterande belysning från kranens huvudarm

Två ljusstarka lampor monterades mitt på huvudarmen och riktades
vinkelrätt mot den. De gav god belysning av lastutrymmet när kranen var där. Vid sidan av maskinen kompletterade den existerande belysningen från kranen och taket genom att belysa området nära maskinen.

• Extra belysning från kranens vipparm till området bortom gripen

En kraftfull lampa monterades längst upp på ovansidan av vipparmen för belysning av området framför gripen. Den främsta effekten är att skuggor som kastas bakom gripen försvinner.

Två maskinförare utvärderade den nya belysningen på en skotare i slutavverkning. Alla förändringar av belysningen upplevdes som förbättringar av belysningsmiljön. Framför allt innebar lamporna på huvudarmen bättre belysning av lastutrymmet. Den fasta belysningen av grind och lastutrymme minskade förekomsten av störande reflexer. Lamporna i grinden som var utsatta för stötar från stockar tog inte någon skada. Lampan på vipparmen som belyste området framför gripen innebar ingen större förbättring.

Läs rapporten i sin helhet nedan.

Nr 10-2018    Publicerad 2018-01-26 07:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!