logga
Skogforsk har genom simulering utvärderat en drivare som lastar sig själv. En maskin som både avverkar och skotar och som är tänkt att byggas på basmaskinen TimberPro 840 C.

Maskinen är i grundutförande en amerikansk skotare. Uppfinnarna på Green Carrier System, Torsten Persson och Sven-Åke Gustavsson, har idén om en drivare där virket upparbetas på en vagga på sidan. Medan drivaren avverkar och hämtar nästa träd lastar vaggan lastbäraren. Intag av träden framifrån medger också ett nytt effektivare arbetssätt.

I Arbetsrapporten används händelsebaserad simulering, där man låter olika typer av händelser styra. Till exempel produktionen hos en skogsmaskin, vilket kan vara effektivt i flera fall, t.ex. vid
”what-if-analyser” där verkliga modeller skulle vara mycket dyra att bygga. I det här fallet fanns det en idé på ritbordet som passade utmärkt att utvärdera genom simulering.

Enligt den här utvärderingen ger drivaren med lastanordning lägre kostna­der än ett tvåmaskinsystem med drivare och skotare på aktuell trakt. Ett säkrare resul­tat skulle kunna uppnås om man simulerar med hjälp av verkliga maskiner. En skör­dare skulle i så fall simulera drivaren med lastanordning som kör sam­tidigt på samma objekt och helst med samma förare.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 54-2015    Publicerad 2015-04-14 07:12

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!