logga
Med bättre skördarmätning kan skogsbruket öka kundanpassningen. Ett nyligen avslutat projekt visar på flera intressanta tekniska lösningar och har gett viktiga kunskaper för en ny beröringsfri teknik.

I skördarna mäts längd och diameter med berörande teknik. Beröringsfria givare skulle kunna ge säkrare mätning, bättre aptering och minskat spill i värdekedjan. Med beröringsfri mätning kan också skördarnas produktivitet öka.

I projektet ”Mätteknik för avverkningsmaskiner” har beröringsfri teknik testats och utvecklats. Syftet var att identifiera lämpliga givartekniker och se vilken noggrannhet som kan erhållas under kontrollerade förhållanden.

Ett testaggregat utrustades med olika metoder för beröringsfri mätning. Diametern mättes med linjelaser och kamera, längden med en mikrovågsdoppler. Krökar registrerades med två kameror och fibervinkeln mättes med en punktlaser och en kamera.

Den viktigaste åtgärden för att på kort sikt förbättra skördarna mätning är de kvalitetssäkringssystem som för närvarande införs i skogsbruket. För att ytterligare förbättra mätningen och för att mäta kvalitetsegenskaper krävs nya tekniska lösningar.

Nr 22-2008    Publicerad 2008-07-01 06:12

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!