Gå till:

”Det största som hänt på 20 år!”

Foto: Sverker Johansson, Bitzer
– Det här kommer att rädda oerhört stora virkesvärden, konstaterar Jonas Hemmingsson, chef för fältverksamheten på Biometria.

– Det här kommer att rädda oerhört stora virkesvärden, konstaterar Jonas Hemmingsson som är chef för fältverksamheten på Biometria. Det är tveklöst det största som hänt inom kvalitetssäkringen på 20 år. Det låter oss fånga upp mätavvikelser, bättre matcha maskinstorleken med skogens variation och hjälpa tillverkarna att modifiera eller hitta bättre tekniklösningar för gränssnittet maskin och aggregat. Vi har redan börjat skicka uppföljningarna till virkesspecialister och produktionsledare ute hos våra intressenter.

 

JonasHemmingsson_biometria.jpg
Jonas Hemmingsson, fältchef på Biometria. Foto: Emil Gustafsson

 

Hur tas det emot?

– De är väldigt nöjda … och glatt förvånade över att den här möjligheten redan finns på plats ute i maskinerna. Att det ”bara” handlar om att analysera de data som skördaren redan genererar under avverkningen. Just nu är cirka 850 skördare kvalitetssäkrade av Biometria.

– Av dem får idag cirka 400 den här nya återkopplingen via rapporterna som sänds ut från Biometria med jämna mellanrum. I nästa steg bör återkopplingen gå direkt till de berörda när avvikelsen överstiger vissa gränsvärden. Nu spekulerar jag, men säg att om standardavvikelsen ökar med 30 procent bör föraren få en signal – och då kommer vi att rädda ännu mera virkesvärde. För den största nyttan är tveklöst att hitta tekniska fel i ett tidigt läge.

– Med det här verktyget kommer vi snabbt att kunna lyfta de undre kvartilerna. Nu önskar jag bara att resten av skogsmaskinerna i Sverige kvalitetssäkrar sin mätning. Vi hanterar tyvärr bara hälften av maskinerna idag – men det borde vara en branschstandard att certifiera mätningen på samma sätt. Särskilt när man nu får ännu bättre analys av stamhållningen.