Gå till:

Gallring för värdefulla timmerskogar

Foto: Erik Viklund
Gallringsprogrammets uttagsnivå kan ha avsevärda effekter på skogens tillväxt och tillstånd fram till slutavverkning.

En studie utfördes för att undersöka hur olika gallringsprogram påverkar skogens utveckling och sortimentsandelar över tid. Resultaten visar att ett gallringsprogram med lägre uttag under gallringsfasen ger ett större virkesförråd över tid, jämfört med ett hårdare gallringsprogram. Detta kan leda till att mer virke kan tas ut i slutavverkning, men valet av gallringsprogam verkar inte påverka sortimentsandelen vid slutavverkning. Båda alternativen kan vara lämpliga beroende på målsättning, men om målet är att ta ut en större volym timmer kan ett gallringsprogram med lägre uttag vara att föredra.

Metod & Resultat

Studien genomfördes med hjälp av simulering av skogstillståndet enligt två olika scenarier: HårdGallring med högre virkesuttag i gallringsfasen och SvagGallring som följde en standardgallringsmall. Simuleringarna optimerades för högsta ekonomiska avkastning givet de regler som satts upp för gallringens utförande. VIDAs prislistor för 2023 användes för beräkning av virkesvärdet och sortimentsandelarna. Resultaten visade att gallringsprogrammen hade olika påverkan på volymtillväxt, kolförråd och virkesförråd vid slutavverkning men inte på sortimentsandelar.

Det framkom att SvagGallring generellt hade en högre löpande tillväxt jämfört med HårdGallring, vilket var relaterat till den stående volymen efter gallring. Skillnader i uttagen medelstam vid gallring och slutavverkning observerades också, med högre uttagen medelstam för HårdGallring tack vare att träden med lägre diameter gallrades ut samt en högre diametertillväxt efter gallring.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis visar studien att gallringsprogram med olika intensitet kan ha betydande konsekvenser för tillväxten och skogens tillstånd. En lägre uttagsnivå i gallringsfasen kan leda till en högre tillväxt över tid och ett större förråd av både massa och timmer vid slutavverkning, vilket kan vara fördelaktigt för att främja utvecklingen av värdefulla timmerskogar. En högre uttagsnivå sänker avverkningskostnaden vid gallring och slutavverkning. Väljer man ett hårdare gallringsprogram sänker man dock medeltillväxten vilket gör att mindre virke kan avverkas under omloppstiden. Det finns också risker såsom stormfällningar och snöbrott, som är förenade men hårda respektive svaga gallringsprogram vilka inte vägts in i analysen. Det är viktigt att noggrant överväga vilket gallringsprogram som är mest lämpligt utifrån skogsägarens egna förutsättningar och för att uppnå önskade mål för sin skog.

Nr 29-2024    Publicerad 2024-04-19 10:15
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.