Gå till:

Webbseminarium – Att upptäcka viltskador i stora träd.

Betesskador kan, i yngre träd, ”växa in” i stammen och blir svårupptäckta när trädet blivit stort. Hur påverkas dessa skador virkets kvalitet och hållfasthet? Märtha Wallgren samtalar med Kari Hyll.

Webbseminariet ingår i utbildningspaketet "Viltanpassad skogsskötsel i praktiken" och är det sjätte i ordningen. Denna gång pratar vi om hur betesskador i yngre träd ”växer in” i stammen och blir svårupptäckta när trädet blivit stort. Vi diskuterar hur dessa skador påverkar virkets kvalitet och hållfasthet och ger tips på hur man kan upptäcka dessa skador i stora träd. I studion finns Märtha Wallgren, viltekolog som denna denna gång har med sig kollegan Kari Hyll, som forskar på mätning av träd och virke.

"Viltanpassad skogsskötsel i praktiken" är ett utbildningspaket i tre delar. Den omfattar en webbaserad teoretisk del, en exkursion för att titta på olika viltanpassade skogsskötselåtgärder samt en del med webbseminarier. Läs mer och anmäl dig här.

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras av Landsbygdsprogrammet.

eu-flaggaeuropeiskajordbruksfondenfarg-1-2.jpg

Nr 4-2021    Publicerad 2021-01-20 15:37
2 Kommentarer
Författare
Kommentarer (2)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.
Kari Hyll, Skogforsk  3 år sedan
I dag kan vi inte på något smidigt sätt mäta stockens inre egenskaper på den stående skogen. Det gör det svårt för virkesköparen att på förhand prissätta efter kvalitet, förutom när det gäller egenskaper som med god sannolikhet går att förutsäga baserat på information om trädens ålder, dimension och yttre utseende. I teorin skulle man kunna prissätta på inre kvalitet vid inmätningen vid sågverket, förutsatt att sågverket har en mätram med genomlysande röntgen och en modell för prissättning som baseras på sådan information. I dag är det dock endast ett mindre antal sågverk som har sådan mätteknik, och klassningssystemet fokuserar på stockens yttre egenskaper, men det kan komma att ändras framöver. Mvh, Kari
Wilhelm Dyrssen, Vinökalvskogen.   3 år sedan
De omtalade mätteknikerna av stockarnas inre egenskaper ger möjlighet till en noggrannare kvalitetsbestämning. Snabbvuxet - kontra - långsamvuxet tex. Finns det exempel på virkesköpare som prissätter efter den kvaliten? Det skulle öppna upp för en helt annat skogsbruk med möjlighet till avsevärd lönsamhetshöjning. Dessutom öppnar det för ett skogsbruk som är miljövänligare (speciellt mångfald men även utseende).