logga
Bild: Skogforsk
Vill du bidra till framtidens hållbara brukande och bevarande av skog? Är du intresserad av skoglig planering och beräkningar baserade på stora data? Sök till WIFORCE forskarskola!

Skogforsk medverkar som ett av företagen som utlyser samverkansdoktorander tillsammans med SLU. Syftet med doktorandprojektet är att skapa grunden till nya beslutsstöd för hållbart brukande av skogen genom samplanering av virkesuttag och tryggade förutsättningar för biologiska mångfald. 

Wallenberg Initiatives in Forest Research (WIFORCE) är ett grundvetenskapligt forskningsprogram som ökar förståelsen för processerna bakom skogars tillväxt, överlevnad och biologiska mångfald. 

Samplanering av virkesproduktion och naturvård, forskarutbildningsämne Skogshushållning

Innehållsbeskrivning

Vi söker dig som vill vara med och utveckla nya beslutsstöd för samplanering av virkesproduktion och naturvård, två viktiga mål inom skogsbruket. Arbetet innebär att ta fram kunskap och verktyg för habitatmodellering genom

  1. kartläggning av befintliga livsmiljöer
  2. analys av effekter vid olika avvägningar mellan virkesproduktion och biologisk mångfald under inverkan av klimatförändringar
  3. utveckling av optimeringsmodeller baserade på heuristiska och AI-baserade metoder.

Resultaten kommer att hjälpa skogsförvaltare och andra beslutsfattare att balansera ekonomisk och ekologisk hållbarhet och att säkerställa att det naturskydd som genomförs är effektivt och uppfyller gällande policyer för hållbart skogsbruk.

Du blir antagen till en forskarutbildning vid institutionen för skoglig resurshushållning på SLU och anställs vid Skogforsk. Du kommer att handledas av ett team som leds av Karin Öhman (professor i skoglig planering vid institutionen för Skoglig Resurshushållning, SLU) med biträdande handledare från såväl Skogforsk som SLU.

Institutionen for skoglig resurshushållning bedriver utbildning och forskning inom områdena skoglig fjärranalys, skoglig inventering och sampling, skoglig planering, skoglig matematisk statistik och landskapsstudier. Institutionen har också ansvaret för genomförandet av de fortlöpande miljöanalysprogrammen Riksskogstaxeringen, Nationella inventeringar av landskapet i Sverige vilket innefattar inventering på havsstränder, i fjällen, i gräsmarker och lövskogar samt av fjärilar och humlor. I verksamheten kombineras forskning och miljöanalys i ämnesöverskridande projekt vilket ger unika möjligheter att utveckla helhetskoncept för ett hållbart nyttjande av naturresurserna. Totalt är vi ca 110 anställda och under sommarhalvåret ytterligare ca 90 säsongsanställda i våra fältinventeringar.

Kvalifikationer

Du ska ha skoglig eller biologisk högskoleutbildning med stort intresse för kvantitativa metoder alternativt vara civilingenjör eller matematiker med stort intresse för skogliga frågor. Du bör ha intresse för hur man kan använda optimeringsmetoder för att lösa komplexa planeringsproblem. Stor vikt läggs vid analytisk och problemlösande förmåga, förmåga till självständigt arbete respektive samarbetsförmåga samt personliga egenskaper såsom driv och social kompetens. God förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt på engelska är ett krav. På Skogforsk kommer det huvudsakliga arbetsspråket vara svenska.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Placering

Du kommer ha din huvudsakliga placering på SLU i Umeå men spendera motsvarande ett av fem år på Skogforsk, företrädesvis i Uppsala.

Försörjningsform

Forskarutbildningsplats vid SLU med 80 % studieaktivitet och 20 % arbete hos Skogforsk under 5 år samt tillsvidareanställning vid Skogforsk.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Sista ansökningsdag och mer information

Sista ansöknigsdagen är 2025-08-12. Mer information och ansökan via SLU:s webbplats.

Om Skogforsk

Skogforsk är skogsbrukets forskningsinstitut och Sveriges främsta kunskapsorganisation inom praktiskt skogsbruk. Genom forskning och innovation bidrar vi till ett skogsbruk i världsklass för hållbar utveckling. Forskningen är behovsstyrd och formuleras i dialog med våra intressenter.  

Våra medarbetare är experter inom skogsträdsförädling, skogsskötsel och naturvård, driftsteknik och logistik, digitalisering och planering samt råvaruutnyttjande och ekosystemstjänster.

Verksamheten finansieras av skogsnäringen och staten, externa forskningsfonder samt uppdragsverksamhet. Vi har cirka 150 medarbetare fördelade på tre orter:  Uppsala (huvudkontor), Sävar och Ekebo.