Gå till:

Ny avhandling ska ge bättre teknikbeslut

Rikard Jonssons avhandling, som han försvarade den 23 september.
Foto: Skogforsk
Bättre beslutsfattande om skogsteknik i det storskaliga skogsbruket. Det ska en ny doktorsavhandling av Skogforskmedarbetaren Rikard Jonsson leda till.

”Mycket är på gång i näringen med fler och mer avancerade förarstöd, automation och mer. Här är det kritiskt att fatta kloka beslut, utifrån bra underlag. Det är detta som min avhandling handlar om”, säger Rikard Jonsson.

Översatt till svenska har avhandlingen titeln ”Strategiskt beslutsfattande om teknik i storskaligt svenskt skogsbruk”. I doktorsarbetet beskriver Rikard Jonsson, bland annat i fyra vetenskapliga artiklar, beslutsfattande kring skogsteknologisk utveckling idag. Han ger också exempel på verktyg och modeller som kan bidra till förbättrat beslutsfattande.

Hur går du vidare med din forskning nu?

”Nu fortsätter jag med det arbete som ligger bakom avhandlingen. Planen är att ta med modellerna och verktygen till analyser av olika maskinsystem, från vårt etablerade tvåmaskinsystem till betydligt mer futuristiska system som potentiellt kan bidra till ett mer hållbart skogsbruk. Allt sker i samverkan mellan oss forskare, maskintillverkare och Skogforsks partnerföretag. Jag ser fram emot nya utmaningar på det här forskningsområdet", säger Rikard Jonsson.

2022-09-28 11:04