logga
Film: Malin Juter, Skogforsk
Lärken är fortfarande ett ganska ovanligt men samtidigt lovande trädslag i det svenska skogsbruket. Med sitt annorlunda virke och snabba tillväxt väcker den intresse – men också frågor.

Lärken är ett ganska ovanligt inslag i våra skogar – ett barrträd som fäller sina barr på hösten, till skillnad från sina evigt gröna släktingar. I Sverige har både europeisk lärk (Larix decidua) och sibirisk lärk (Larix sibirica) samt hybridlärk (Larix x marschlinsii) planterats under lång tid, men trots sina fördelar har arten förblivit relativt ovanlig i det svenska skogsbruket. Frågan är: varför, och vad kan vi förvänta oss av lärken i framtidens skogar?

Lärkens egenskaper – snabbt växande och barrfällande

Lärk utmärker sig genom att vara snabbväxande och genom sitt som det anses beständiga virke. Det är ett hårt träslag som lämpar sig väl för användning utomhus, exempelvis till bryggor, fasader och stolpar, utan behov av impregnering. Dessutom har lärken ett estetiskt tilltalande utseende, med en rak stam och virke som åldras vackert. Men trots detta är det fortfarande gran och tall som dominerar i det svenska skogsbruket.

Utmaningar i odling och förvaltning

En anledning till att lärken inte har fått större genomslag är att det hittills inte finns någon stor industriell avsättning bland större aktörer. En annan anledning till att lärken inte fått större genomslag är att den också ställer högre krav på växtplatsen. Den behöver ljus, är känslig för frost i ung ålder och kan angripas av både svampsjukdomar och skadedjur, som lärkskottstekeln. Vidare är det brist på frö och särskilt förädlat frö. Detta gäller samtliga i Sverige förekommande arter, det vill säga sibirisk och europeisk lärk samt hybridlärk. Det är endast sibirisk lärk som anses vara ett inhemskt trädslag vilket eventuellt hämmar odlingen av de andra arterna. Plantering av lärk kräver därför noggrann planering och uppföljning. Det finns skillnader mellan de olika arterna. Den europeiska lärken och hybridlärken växer bra i södra Sverige, medan sibirisk lärk är mer köldtålig.

En roll i framtidens klimatanpassade skogsbruk?

Trots utmaningarna kan lärken spela en viktig roll i framtiden. Under ett webbinarium som ägde rum den 3 april 2025 framhölls att lärken kan bidra till diversifiering av skogslandskapet – något som blir allt viktigare i takt med klimatförändringarna. Genom att blanda lärk med andra trädslag kan man minska risken för stora angrepp från skadeinsekter eller andra skador. Lärkens snabba tillväxt och höga biomassaproduktion gör dessutom att den kan vara en effektiv kolsänka. För att klara framtidens klimatmål behöver skogsbruket tänka brett och där har lärken, med rätt hantering, en plats.

En spännande men krävande möjlighet

Lärken är inte en lösning för alla skogsägare, men för den som är beredd att sätta sig in i dess särskilda krav kan den bli ett värdefullt tillskott. Lärken är ett exempel på hur mer mångfald i skogsbruket kan ge både ekonomiska och ekologiska vinster. Men för att detta ska bli verklighet krävs mer forskning, fältförsök och rådgivning. Lärken är inget trädslag som bör ersätta granen överallt – men i rätt miljö och med rätt strategi kan den bli en viktig del av framtidens hållbara skog.

Nr 2025-28    Publicerad 2025-05-06 13:37

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmentar.
Kommentera
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är en robot!
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.