logga
Bild: Rolf Björheden/Skogforsk
Genom att sitta rätt minskar skogsmaskinförare risken för belastningsskador. Skogforsk och TSG (skogsbrukets tekniska samverkansgrupp) har publicerat en handledning för hur förarstolar bör ställas in.

En väl inställd stol av god kvalitet är en viktig del av skogsmaskinförarens arbetsmiljö och minskar risken för ohälsa, till exempel genom belastningsskador i rygg och nacke. TSG och Skogforsk har därför tagit fram en enkel handledning som ger grunderna i vad man ska tänka på då man ställer in skogsmaskinens förarstol.

Enkla instruktioner

Önskvärda möjligheter för inställning av stolen beskrivs och därefter följer en instruktion i sex enkla punkter för hur man ska ställa in stolen. Syftet är att skapa en avspänd, säker och vilsam arbetsställning under skogsarbetet.

Allmänna råd

Handledningen ”Sitt rätt!” avslutas med viktiga allmänna råd som ökar säkerheten och minskar riskerna att drabbas av ohälsa på grund av maskinarbete.

Film om ergonomi

Skogforsk har också producerat en film, "Arbets-ergonomi i skogsmaskiner",  som ger tips och råd om hur maskinförare kan arbeta med sundhet och säkerhet i fokus. Se filmen här

Nr 80-2019    Publicerad 2019-12-06 16:22

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.