logga
För den drivne föraren passar den dubbelsidiga avverkningsmetoden i alla typer av bestånd där man inte ska grotanpassa. Allra bäst passar den dock i klenare skog och vid sämre terrängförhållanden.

I grövre skog kräver den dubbelsidiga metoden mer finlir och anpassning av föraren om den ska ge ett bra resultat för både skotning och avverkning. Vid riktigt goda terrängförhållanden eller grov skog är generellt metoden med ”smala enkelslag” mer effektiv för såväl avverkning som skotning.

Så här arbetar du effektivt:

  • Positionera maskinen rätt. Gå nära de stående träden, det ska vara på gränsen till besvärligt i början. Då får du en hög virkeskoncentration och undviker onödigt kranarbete.
  • Ta träden i rätt ordning.Ta bort stammarna rakt framför maskinen så tidigt som möjligt. Då har du en lucka att fälla de övriga stammarna i.
  • Fäll i rätt vinkel. Fäll träden så att de landar i samma riktning som virkeshögen för det sortiment som finns i roten. Tänk på att du ska kunna se trädets eller stockens ändyta efter varje kap. Eftersträva låg stubbhöjd.
  • Minimera krankörningen. Fäll träd som står långt bort vid sidan om maskinen utåt och upparbeta dem inåt, ovanpå befintlig virkeshög. Upparbeta övriga träd utåt, inifrån vägen.

 

Nr 54-2013    Publicerad 2013-07-25 10:51

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!