logga
SweTree Technologies, somatisk embryogenes, insamling av contortafrön och Plantskolan om kvalster och insekter i detta nummer av Plantaktuellt.

SweTree Technologies är ett bioteknikföretag som utvecklar forskarnas bästa idéer till produkter för skogen. Plantaktuellt har besökt företagets huvudkontor i Uppsala och beskriver några av de produkter som ingår i portföljen. Dit hör bland annat somatisk embryogenes, gödselmedel med aminosyror, poppelkloner, snytbaggetåliga plantor och urval av träd med hjälp av genetiska markörer. Asa försökspark fyllde 20 år och firade på plats. Contortatallen hade under 2008 ett rekordår i kottproduktion. Under hösten rensades 700 kilo contortafrö vid Skogforsks fröstation. Plantskolans lektion 9 handlar om ohyra, det vill säga kvalster och insekter som ställer till problem för plantodlarna.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 122-2009    Publicerad 2009-01-01 00:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Mats Hannerz
Silvinformation
Anders Lindström
Kristina Wallertz
SLU
Ulfstand Wennström
Seniorforskare
Åke Lindelöw