logga
En fältanpassad handdator med GPS kan vara ett effektivt verktyg för en skogsvårdsentreprenör. Skogforsk har testat åtta olika modeller. Här ger vi några tips om vad man bör tänka på inför ett köp.

Med en handdator med GPS och ett kartprogram kan en skogsvårdsentreprenör få hjälp att hitta till objekten och stöd för att orientera sig i terrängen. Det går också att skapa digitala kartor, lägga ut provytor, beräkna arealer, avgränsa natur- och kulturmiljöobjekt och justera gränser. Handdatorn kan även användas för att rapportera beståndsdata, t.ex. antal stammar före och efter röjning.

Skogforsk har testat åtta modeller: sju handdatorer och en s.k. smartphone – en mobiltelefon med datorkraft. Testet pekar på ganska stora skillnader mellan de olika modellerna. I skogsvårdsarbete är det viktigt att skärmen är tydlig och tillräckligt stor. Datorns vikt, fukttålighet, drifttid och pris är också viktiga.

Innan man köper en handdator bör man noga tänka igenom vad den ska användas till, under vilka förhållanden och hur lång tid per dag. Det kan vara bra att låna hem och testa olika intressanta handdatorer.

Nr 4-2009    Publicerad 2009-01-01 04:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!