logga
Vision nummer 3, 2022

Äntligen nytt nummer ute!

Läs om hur centimeterprecis navigering uppnås i skogen tack vare data från 35 satelitter från olika positioneringssystem.

Skogforsks och Skogsstyrelsen enkät "Kostnader i det storskaliga jordbruket 2021" visar att intäkterna ökar. Men det gör även kostnaderna. Dessutom desto mer. 

Hur ska skogsmaskinernas bränsleförbrukning minskas? Förbrukningsnivåerna minskar inte över tid trots att de måste ner. Effektivare uppföljning är en viktig faktor. Teknisk utveckling en annan. 

Nytt beslutsstöd för smartare skotning ska optimera kostnaden, effektivisera samlastningen och optimera avläggen. 

Nu rullar världens första eltimmerlastbil. Skogforsk har deltagit i utvecklingen och kommer nu fortsätta kartlägga vad som krävs för framtidens eldrivna virkesbilar.

 

Nytt för Vision: läs utvalda artiklar direkt på webben. Använd länkarna längre ner. Du kan fortfarande ladda ner hela tidningen och läsa på skärm via länken nedan.

Artiklar i detta nummer:
Många vill pröva hyggesfritt
Intresset har varit stort för att delta i ett dialogprojekt om hygges-fritt på Skogforsk. Ett tiotal organisationer kommer delta inom plattformen Adaptivt skogsbruk under de kommande åren.
Åtta filmer om säkerhet i skogen
Nu släpps flera filmer om säkerhet för den som jobbar med skogsmaskiner. I filmerna varvas konkreta tips, men framförallt väcks förståelsen för vikten av säkerhetsarbete.
Lättare för kvinnor att bli chef … men till vilket pris?
Kvinnor har lättare att nå chefspositioner inom skogsbruket i dag än för tio år sedan, slår en ny rapport fast. Baksidan är att kränkningar mot dessa kvinnor är vanligt.
Rekordår för granens frö – igen!
För andra året i rad levererar landets ”avelsgranar” ovanligt mycket frö i norr. Det innebär att förädlingsprogrammet för gran kan få ett rejält tillskott.
Miljö och miljoner – så går jakten på en lägre förbrukning
En ny studie från Skogforsk visar att branschen kan använda automatiskt insamlade maskindata för att skatta bränsleförbrukningen. Och en effektivare uppföljning är en viktig faktor i jakten på allt högre bränslekostnader och en lägre klimatpåverkan.
På rätt plats
Jag hittar Jonny Gannbäck och hans gäng i en brant sluttning ovanför Indalsälvens dalgång. Svartskogen står som en vägg i hyggets övre kant där skördaren jobbar. Ändå vet Jonny exakt var han är – på centimetern när!
Ekonomi och ledarskap för skogsvårdare
Skogforsk lanserar en ny utbildning som vill hjälpa skogvårdsföretagare att bli skickligare och lönsammare. En av kursledarna är skogsvårdsföretagaren Ivo Krsek, som vill se bättre kassaflöde i skogsvårdsbranschen.
Inget guldregn över skogen
Intäkterna ökade med sju procent – men kostnaderna ökade desto mer. Skogsbruksindex – intäkternas relation till skogsbrukskostnaden – har därmed inte förändrats mellan 2020 och 2021, trots en urstark virkeskonjunktur.
Smartare skotning
Med konkreta, optimerade förslag hjälper Skogforsks nya förarstöd skotarförare att snabbare nå högre produktion.