Gå till:

Dyrt och onödigt med bor i gödslet

Foto: SKOGENbild
Skogsbruket använder dyra, berikade gödselmedel för att motverka borbristskador i träden. Nu visar Skogforsk att det troligen kostar skogsbruket många miljoner kronor i onödan varje år.

Vid slutet av 1970-talet uppmärksammades att upprepad skogsgödsling med enbart kväve i barrskog på fastmark kunde orsaka tillväxtstörningar till följd av brist på bor. Sedan dess används borberikade gödselmedel vid all skogsgödsling, oavsett läge i landet.

Men Skogforsks analys tyder på att risken för att borbristskador är starkt kopplad till frekventa (< 8 år) gödslingar i lågproduktiva tallbestånd på torr och humusfattig mark i kärva klimatlägen, främst i norra Norrlands inland. Men det är inte den typen av skogar som gödslas idag, och man gödslar heller inte så ofta, säger Skogforsks gödslingsexpert Folke Pettersson.

Ett gödselmedel med bor kostar uppskattningsvis cirka 350 kr mer per ton än en ren kvävegiva. Om ett skogsföretag skulle välja att gödsla 10 000 ha skogsmark utan tillsats av bor skulle det innebära en besparing på cirka två miljoner kronor eller cirka 200 kr/ha.

Artikeln publicerades första gången i Vision 1-2015

 

Nr 46-2015    Publicerad 2015-03-27 11:20
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Folke

Pettersson

Tidigare anställd
 070 - 213 85 61
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.