Gå till:

Att bygga broar – hur man gör och vad det kostar

Att att bygga en bro är ett bra sätt att korsa vattendrag på, men kostnaderna är det få som har koll på. Här visas en billig lösning som förarna, skogsägarna och uppdragsgivarna är nöjda med.

En bra åtgärd för att undvika skador på vattendrag och dess känsliga närmiljö är att bygga en bro, av virke som finns på platsen. Vid Skogforsks kurser ”Skogsbruk vid vatten och känsliga marker”, som samlat ca 2 000 deltagare, har det dock visat sig att det är förhållandevis få maskinlag som byggt sådana broar. De som gör det har heller inte kunnat svara på hur lång tid det tar eller hur mycket virke som gåt åt, dvs. hur mycket det egentligen kostar.

Skogforsk har därför studerat saken närmre och här presenteras tidsåtgång och kostnader, samt en enklare instruktion för hur ett drivningslag bygger en bro och förstärker dess på- och avfarter.

De privata skogsägarna, förarna och uppdragsgivarna är nöjda med virkesbroarna, som är bra för både miljön och plånboken. I genomsnitt kostar en bro 4 200 kronor. Den kan användas under hela kedjan från avverkning till föryngring och har flera fördelar gentemot andra metoder för att korsa vattendrag. 

Läs mer i pdf:en nedan.

Nr 45-2012    Publicerad 2012-07-01 12:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Isabelle

Bergkvist

Tidigare anställd

Niklas

Fogdestam

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.