Gå till:

Fjärilsdofter i fröplantager kan ge oss mer förädlat granfrö

Nyupptäckta feromoner kan locka grankottarnas skadeinsekter i fördärvet. Feromoner kan bli ett miljövänligt, skarpt verktyg i kampen mot dessa fröätande insekter i granplantager. Det kan på sikt ge avsevärt högre fröskördar i granfröplantagerna.

Det är brist på förädlat granfrö i Sverige. En av de främsta anledningarna är att så många kottar och frön förstörs av skadeinsekter. Bland de allvarligaste skadegörarna är två fjärilsarter, grankottmott och grankottvecklare, samt en fluga, grankottflugan.

I tolv plantager som följts i 18 år var över 40 procent av grankottarna angripna av en eller flera av dessa tre arter. Det är alltså inte någon marginell mängd kottar och frön som insekterna förstör.  I Skogforsks studier minskade skadorna av grankottmott med ca 60 procent efter behandling av Turex® 50 WP. Däremot minskade inte skadorna av grankottvecklare. Det behövs därför nya verktyg för att hantera problemet med skadeinsekter i fröplantager – nyupptäckta feromoner kan bli ett sådant.

Det syntetiska feromonet kan användas för att få uppfattning om när grankottevecklarna börjar flyga och antalet, för punktvis bekämpning genom att locka hanarna till ett ställe och för att förvirra hanarna så att de inte hittar någon hona.

Nr 19-2009    Publicerad 2009-07-01 19:00
Förädling & plantor
Skogsskador
Insektsskador
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.