logga
Bild: Erik Viklund
En oskadad och väl fungerande ruta i förarhytten på skogsmaskinerna kan vara avgörande då olyckan är framme. Här kan du läsa om hur du minskar risken för att säkerhetsrutan brister.

Skogsmaskinernas säkerhetsrutor utgör en viktig skyddsbarriär som ska skydda förare mot inträngande föremål i hytten. För skördare är det i första hand frontrutan som skadas vid tillbud. De arbetsmoment som är särskilt utsatta är upparbetning, då man råkar mata stocken mot hytten, samt fällning, särskilt om man inkluderar risken att träffas av fallande döda träd och toppar.

För skotare är frontrutan mest utsatt för haverier vid tillbud, men sido- och bakrutor utsätts också. Risken är störst vid lastning, då virke tappas ur gripen men också under körning med fullt lass då halt virke kan glida över lastgrinden och träffa hytten. Det är inte heller ovanligt att tillbud sker vid lossning/vältläggning, också då när virke tappas ur gripen.

Det händer att rutor havererar, ibland även i situationer då de förväntas hålla. Orsakerna och omfattningen av detta problem är inte känt. Därför genomfördes en enkätundersökning. Resultatet av denna visar att det berör i stort sett alla maskintillverkare och att både skördare och skotare drabbas i ungefär samma omfattning. Byten på grund av åldrande och förslitning verkar främst förekomma efter cirka tio år medan byten efter haverier på grund av tillbud även drabbar nyare maskiner. Analysen har inte kunnat visa tidigare okända riskfaktorer, men har gett ett bättre underlag för att kvantifiera dem.

Läs mer om riskfaktorerna och hur du kan hantera dem i rapporten nedan.

 

Nr 72-2023    Publicerad 2023-12-15 15:25

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.