logga
Dubbelsidig risanpassad metod är den mest använda avverkningsmetoden, och som fungerar bra under de flesta förutsättningar.

Vid arbete enligt dubbelsidig risanpassad metod placeras virke på båda sidor om maskinen, vilket är värdefullt när man har flera trädslag och många sortiment. Jämfört med den enkelsidiga metoden för grotanpassning är en fördel också att man inte får lika lång maskinförflyttning för samma antal träd. Detta ger störst fördel vid sämre terrängförhållanden. 

Maskinens positionering

Gå nära de stående träden så att inte virket du ska upparbeta körs in i rishögen från föregående uppställning. Beroende på kranräckvidd m.m. kan det ibland vara nödvändigt att från början lägga virket ca två meter längre fram än du egentligen skulle vilja. Flytta sedan fram i flera omgångar så att du vid den sista positionen når några extra stammar som kan placeras på samma virkeshög. Du får då längre avstånd mellan virkeshögarna och därmed bättre plats för riset.

Raka slag

Lägg slagen så rakt som möjligt. Om beståndsgränsen/hyggeskanten svänger – räta upp den med korta slag i början.

Trädordning

Börja med en stam några meter ut vid sidan om körvägen så att de olika sortimenten får tillräckligt utrymme. Ta sedan bort stammarna rakt framför virkeshögen för att få en lucka att fälla övriga stammar i.

Fällriktning

Timmerträd som ska placeras till höger om maskinen bör fällas till höger om den tänkta körvägen och tvärtom.

Virkesplacering

Arbeta flexibelt. Är det både tall och gran är det lämpligt att lägga virke på båda sidor om maskinen. Är det enbart gran kan det vara enklare att bara lägga virke på ena sidan. Lägg då varannan gång till vänster, varannan till höger. Lägg normalt timret närmast den tänkta körvägen. Ibland kan det dock vara bättre att göra tvärtom, d.v.s. lägga massaveden närmast vägen, eftersom det kan underlätta fällningen av timmerträden.

Nr 57-2013    Publicerad 2013-03-07 13:45

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!