Gå till:

Hyggesfritt: Intressant för kommunerna

Foto: Malin Juter, Skogforsk
I Sverige är kommunskogarna de som har längst erfarenhet av hyggesfritt, mest för att man har många olika mål med sitt skogsägande. Men förutsättningarna varierar.

Text: Elin Fries, Bitzer

Under mitten av maj anordnade Skogforsk ett samlingsevent för skogsägande kommuner för att samtala om de förutsättningar kommunägda skogar har. Ett 20-tal kommuner deltog och komunvärd var Täby kommun. När det gäller hyggesfritt skogsbruk speglar kommunerna på många sätt samhället.

– Kommunerna har många parallella mål med skogsägandet. Samma krav och önskemål börjar också synas bland privata skogsägare, om än i liten skala, därför är det intressant att se vilka lösningar kommunerna jobbar med, säger Skogforsks Linnea Hansson.

Under kommundagarna framhöll många kommuner vikten av att träffas och utbyta erfarenheter. Att Skogforsk höll i plattformen föll sig naturligt:

– På Skogforsk är vi i uppstartsfasen med projekt om skogsbruk i tätortsnära skogar och det är viktigt att veta vilket stöd och behov av ny kunskap som kommunskogsförvaltarna ser i dagsläget, säger Linnea Hansson.