Gå till:
Kontakt
Kunskapsbanken
Forskningsområden
Temasidor
Projekt
Våra forskare
Jobba i skogen
Tidningen Vision
Fråga skogforsk
Produkter & evenemang
Tjänster
English
Om Skogforsk
Jobba hos oss
Nyheter
Press
Skogskunskap
Regelrätt skogsbruk
HCT Demonstrationer
English
·
Om Skogforsk
·
Jobba hos oss
·
Press
·
Nyheter
Meny
VÅR KUNSKAP
PRODUKTER OCH EVENEMANG
TJÄNSTER
KONTAKT
(
0
)
Kunskapsbanken
All vår kunskap samlad online
Forskningsområden
Projekt
Temasidor
Jobba i skogen
Tidningen Vision
Fråga Skogforsk
Projekt
Över 200 forskningsprojekt pågår just nu på Skogforsk. Här kan du följa utvecklingen i några av dem.
Almuppropet 2023: Friska almar nära sjuka sökes!
Tipsa oss om friska almar
Accelerera elektrifieringen av skogsbrukets transporter
Omställningen till fossilfria vägtransporter är centralt för att Sverige och EU ska nå klimatmålen. Olika lösningar finns idag där elektrisk drift är en av dessa. Nu är det de tunga fordonens tur.
Föryngringskollen
Flera studier som gjorts senaste åren visar att ca 20–30 % av de plantor som planteras i skogsbruket dör under de tre första åren. Resultaten visar också att variationen mellan planteringar är stor.
Digital avgränsning av kantzoner mot vatten med hjälp av nya detaljerade laserdata
I ett projekt ska högupplösta laserdata användas för att undersöka om det går att avgränsa kantzoner mot vatten digitalt.
Adaptivt skogsbruk
Inom projektet Adaptivt skogsbruk drivs förändringsarbete på ett systematiskt sätt. Genom breda diskussioner, ökad kunskap och test i större skala minskar osäkerheten om nya skogsbruksmetoder.
Utvärdering av olika bekämpningsmetoder för att minska negativa effekter på skogsbruket orsakade av granbarkborreangrepp
Utvärdering av olika bekämpningsmetoder i syfte att minska barkborreangrepp.
Hur skapa funktionella kantzoner vid gallring?
I april 2021 startade ett projekt för att undersöka hur man vid gallring kan bidra till att skapa mer funktionella kantzoner. Målet är att på sikt skapa kantzoner med en högre andel lövträd.
Björkens möjligheter i ett framtida klimatanpassat brukande av skog – sammanställning av nuläget och förslag på insatser för framtiden
Björkar är våra vanligaste lövträd med över 12 % av det totala virkesförrådet. Björken nyttjas inte optimalt. Projektet ska därför sammanställa kunskapsläget och identifiera kunskapsluckor.
AutoPlant
AutoPlant är ett Vinnova-finansierat samverkansprojekt mellan parterna Skogforsk, LTU, KTH, Bracke, Skogstekniska klustret, SCA, Södra, Sveaskog och Holmen.
Naturvård efter landskapets förutsättningar
Hur prioriterar man skogliga naturvårdsåtgärder på sin fastighet, och vilken hjälp finns att få?
Törskate
Projektet syftar till att genomföra en omfattande inventering av törskate.
Föryngring av gammal tallskog som brukats med alternativa skötselmetoder
I Effaråsen görs en studie om hur man bäst föryngrar gammal tallskog. Genom att följa etablering och tillväxt utvärderas och ökas kunskapen om hur olika mängd hänsyn påverkar olika föryngringsmetoder.
AVATAR – Advanced Virtual Aptitude and Training Application in Real-time
En digital coach för skogsbrukets maskinförare.
RöjSAT – Artificiell intelligens och Internet of things i röjning
Röjningen behöver öka i Sverige. Maskininlärning och AI i kombination med fält- och satellitdata hoppas ge effektivare och storskalig röjning i framtiden.
Innovativ utbildning för hållbart jord- och skogsbruk
Hur lär man sig kunskap på bästa sätt? Vilken kunskap ska man lära sig? I projektet NEXTFOOD frågar sig 13 olika länder på 3 kontinenter just dessa frågor.
Viltbetets effekter på skogstillväxten
För första gången i Sverige görs nu en långsiktig och storskalig fältstudie av sambanden mellan viltbete och förluster i form av minskad tillväxt och volymutveckling hos tallplantor.
Datadriven föryngring och miljöhänsyn
Projektet syftar till att ta fram ett beslutsstöd för ståndortsanpassning och miljöhänsyn vid föryngring. Beslutsstödet ska basers på skördardata och geodata från exempelvis flygburen laserscanning.
VELOX – snabb fukthaltsmätning i hela tillförselprocessen av trädbränsle
I det här projektet utvecklas metoder för att mäta fukthalten i trädbränsle. En snabb och tillförlitlig mätning öppnar upp för rätt betalning, bättre logistik och effektivare uppföljning.
Skogskunskap om skogens sociala värden
Nu utvecklar vi ett beslutsstöd för skogsskötsel med hänsyn till skogens sociala värden. Beslutsstödet bygger på samlade fakta, praktiska råd, checklistor, kunskapstest och filmer.
Värden i träd som växer på fel platser
Hur kan buskar och träd som är ”i vägen” istället komma till nytta? Vilken potential finns i dem? Det ska utredas i det här projektet, som utförs ihop med skogsbruket, SLU och internationella IIASA.
Drivare i slutavverkning
Drivare är en maskintyp som utför både avverkning och transport av virket ut till väg. Studier visar på stor potential och utvecklingen av teknik och metoder går vidare, bland annat genom automation.
Efforte – utvecklar hållbara tekniker i skogsbruket
Efforte är en satsning på 40 miljoner kronor från EU och en rad skogsföretag, där Skogforsk och partners under tre år tar fram och testar ny teknik och kunskap för utvecklad hållbarhet i skogsbruket.
Kan drönare effektivisera granförädling?
I syfte att nå bättre skattning av genetiska parametrar och samtidigt skapa bättre arbetsmiljö för fältpersonal undersöks hur drönare kan användas till höjdmätning av granar i förädlingsförsök.
Utbildning för ett skogsbruk utan körskador
Ett projekt som använder utbildningar som medel för att förse skogsbruket med kunskap, förutsättningar, metoder och hjälpmedel för att minska skogsbrukets påverkan på mark och vatten.
Hållbart skogsbruk – ett brukande med minskad negativ påverkan på miljö och vatten
Skogen är en resurs men många nyttor, vilket innebär att det finns många, ibland motstridiga mål. Detta, och i synnerhet utmaningarna med vattenresursen, belyses i detta projekt.
Prognosverktyg och demonstrationsytor för nya grepp om viltanpassad skogsskötsel
Förekomsten av betesskador varierar mellan regioner men också på landskapsnivå. Detta projekt kommer att utveckla modeller för att geografiskt prognostisera betesskador, för att kunna styra åtgärder.
Viltanpassad skogsskötsel i praktiken
Projektet syftar till att sprida kunskap om hur skogsskötsel kan anpassas för att hantera den målkonflikt som finns mellan hög och kvalitativ skogsproduktion, stor viltstam och biologisk mångfald.
Skonsam markberedning och föryngring
Projektet syftar till att ta fram underlag till, producera och förmedla en handledning för skonsam markberedning som ger minskad påverkan på miljö och vatten vid föryngring av skog.
Anta utmaningen – bli spårlös
Projektet syftar till att utveckla och genomföra en informationsinsats inriktad på hur skogsbruket aktivt kan arbeta för att undvika negativ vattenpåverkan.
Funktionella kantzoner mot små vattendrag
Det här projektet undersöker hur man bäst skapar kantzoner mot vattendrag. Vi ska undersöka fem bäckar, där två av kantzonerna röjdes på olika sätt 1998, och jämföra hur bottenfaunan skiljer sig.
Utredning om onormal skottbildning på tallplantor
Tallplantor med flera toppskott och ett busklikt utseende har de senaste åren orsakat oro och spekulationer. Nu undersöker Skogforsk med hjälp av andra experter vad som egentligen hänt.
Visualisering av skogsbruk genom storymapping
Genom ett interaktivt webbverktyg, ”storymap”, illustreras inom projektet skogsbrukets olika metoder. Syftet är att sprida kunskap om modern teknik och skonsamma metoder.
Polsk lärk testas i södra Sverige
Inom det här projektet testas lärk från Sudeterområdet, som har bra tillväxt och tålighet mot lärkkräfta. De bästa individerna kommer att användas för förädling och fröproduktion.
Framtidens skogsskötsel i södra Sverige – FRAS
Skogforsk driver tillsammans med SLU och Linnéuniversitetet ett projekt som ska utveckla skogsskötseln i södra Sverige för framtidens behov.
Produktifiera för optimal bränslebas
Här läggs grunden till framtidens skogsbränsleaffärer. Inom projektet ska leverantörer och köpare av skogsbränsle tillsammans med SDC och Skogforsk utarbeta hur framtida affärer ska kunna gå till.
Utveckling av aggregat för klenträdsavverkning
Det finns stor potential i att ta tillvara klena träd i ogallrade skogar. Det här projektet syftar till att utveckla ett aggregat som skulle kunna göra avverkning av klenträd lönsam.
Utbildning för ett skogsbruk utan körskador
I det här projektet jobbar vi för att minska markskadorna i skogen. Det sker genom 100-talet kursdagar och utbildningsmaterial inom arbetssätt, teknik, regelverk och dialog.
Realiserad genetisk vinst
Förädlade plantor ger bättre tillväxt. Men hur stor andel av de framtida produktionsskogarna består av förädlade plantor och hur mycket är självsått? Hur mycket av de plantor vi planterat röjs bort?
Mätning av skogsbränsle för produktionsstyrning, prognos och vederlag
Med skogsbränslet uppdelat i väldefinierade produkter skulle hanteringen underlättas och effektiviseras i hela kedjan. Men då krävs bra mätning, vilket vi jobbar för att lösa i det här projektet.
Effaråsen – att bruka och bevara i gammal tallskog
Hur påverkas den gamla tallskogens naturvärden av skogsbruks- och naturvårdsåtgärder? Hur påverkas föryngringen av olika grad av lämnad hänsyn? Det är några av de frågor som försöket ska ge svar på.
Insektsskador i fröplantager
Vilken nytta gör bekämpningsmedel mot skadegörande insekter i fröplantager? Finns det risk att vissa arter ökar när andra slås ut? Det är frågeställningar i det här internationella projektet.
Sesam – svenskt entreprenadskogsbruk i samverkan
SESAM står för Svenskt Entreprenadskogsbruk i SAMverkan och är en satsning på forskning och utveckling för att förbättra samverkan mellan utförare och beställare av entreprenadtjänster.
Betets effekter för tallens tillväxt och skador – BETT
Hur påverkas skogen av viltbete? Tillväxt, kvalitet och vad blir de ekonomiska förlusterna i slutändan? Det är några av de frågor vi hoppas få svar på i detta försök, som kommer att ligga i 30–40 år.
Forestand
Forestand är en standard för geografisk information, data om skog och brukande av skog. Den gör att alla parter inom skogsbruket talar samma språk och underlättar kommunikationen.
Kilometerskatt (vägslitageavgift)
Frågan om ett kilometerbaserat skattesystem för tung trafik är flitigt debatterad. Här några av våra analyser och utredningar om kilometerskatt/vägslitageavgift och skogstransporter med HCT-fordon.
En Trave Till – en väg mot effektivare transporter
Skogsbruket står inför utmaningen att minska utsläppen av växthusgaser utan att tappa konkurrenskraft. Energieffektivare vägtransporter, genom att lasta mer på varje fordon, är en del av lösningen.
APSE - Avtalspaket för skogsentreprenad
APSE, eller Avtalspaket för skogsentreprenad, hjälper dig att skriva genomarbetade entreprenadavtal i skogsbruket.
StanForD
StanForD är en standard för kommunikation mellan datorer i skogsmaskiner. Skogforsk ansvarar för utveckling och underhåll.
Markskador vid drivning
Minskade körskador i samband med slutavverkning. Det är målet för den studie som Skogforsk utför tillsammans med SLU och Umeå universitet.