Gå till:

Hyggesfritt: Många kommuner saknar strategi för skogen

Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet
Foto: Sverker Johansson, Bitzer
Bara fyra av tio skogsägande kommuner i Sverige har en politiskt antagen skogspolicy eller skogsstrategi, visar Skogssällskapets senaste kommunskogsenkät.

De kommunägda skogarna är ofta viktiga för det lokala friluftslivet och rekreation samtidigt som försäljning av virke kan ge betydelsefullt klirr i kommunkassan. Med flera parallella mål är det viktigt att ha en långsiktig strategi eller policy för vad kommunen vill med sin skog, menar Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet. Något som verkar saknas hos 60 procent av de skogsägande kommunerna, enligt en enkätundersökning Skogsällskapet utförde 2021.

Varför tycker ni det är problematiskt att ha hyggesfritt som mål för en kommun?
– Därför att man börjar i fel ände, hyggesfritt är en metod för att nå ett mål. Börja istället fundera om målet ska vara rekreation, ekonomisk avkastning, binda koldioxid, biologisk mångfald eller något annat. Sen kan hyggesfritt vara svaret på de målen i många fall. Karin Fällman har märkt en attitydförändring om hyggesfritt de senaste åren.

– Det finns framåtanda och nyfikenhet på hyggesfria metoder idag. Tidigare har det nästan varit motstående sidor där man inte velat förstå varandra. Nu kan vi prata om olika metoder, inte bara blädning.

Ett projekt hon ser fram emot att följa är Skogforsks projekt Adaptivt skogsbruk om hyggesfritt.

– Det saknas fortfarande en massa kunskap om hyggesfritt, men här hoppas jag Skogforsks projekt kommer leda fram till bättre beslutsstöd, för det behövs!

Så här svarade kommunerna

  • Fyra av tio skogsägande kommuner (39,4 procent) anger att de har en politiskt antagen policy eller skogsstrategi* för kommunskogen. 47,6 procent svarade nej, och 12,9 procent svarade tveksam, vet ej.
  • Nio av tio skogsägande kommuner (87,6 procent) svarar att de har en skogsbruksplan för skogen.
  • Främja rekreation och friluftsliv samt Bevara och öka naturvärden var de mål som kommuncheferna ansåg hade högst prioritet i kommunens skogspolicy eller skogliga strategi. Därefter kom Framtida exploatering/byggnation, Binda koldioxid samt Virkesproduktion.

Om undersökningen

Enkäten skickades till alla landets 290 kommunchefer. 173 kommunchefer svarade på enkäten. 170 av dessa uppgav att kommunen äger skog och utgör svarsunderlaget i enkäten.
Källa: Skogssällskapet


*En skogsstrategi eller skogspolicy är ett politiskt beslutat dokument för hur skogen långsiktigt ska skötas för att nå kommunens mål med skogsägandet. Den skiljer sig från en skogsbruksplan, som är ett operativt verktyg för att planera när det är dags att till exempel röja, gallra eller avverka olika delar av skogen.