Gå till:

Räkna med osäkerhet

Foto: Elin Fries, Bitzer
Ett europeiskt forskningsteam, lett av Henrik Hallingbäck vid Skogforsk, har undersökt hur tallens tillväxt påverkas i ett framtida klimat. Prognoserna är förvånansvärt osäkra.

Text: Elin Fries, Bitzer

Forskarteamet samarbetar i ett stort forskningsprojekt om skog och klimatförändringar som finansieras av EU och som kallas B4EST. Forskarna har undersökt hur olika populationer av tall kommer påverkas i ett framtida klimat i Spanien samt i de nordiska länderna. På så sätt fångar man in både tallens nordligaste och sydligaste utbredningsområde.

– Det är också här, i kanterna av tallens utbredningsområde, som vi troligen först upptäcker tallens reaktion på klimatförändringar, säger Henrik Hallingbäck.

»Det står klart att de anpassningsmodeller vi har för tall behöver vidareutvecklas en hel del för att till fullo kunna användas under ett föränderligt klimat. «
Henrik Hallingbäck

Hur ett framtida klimat påverkar skogsträden finns det många tidigare studier på. Men nu har man haft tillgång till allra senaste klimatdata med högre rumslig upplösning, längre tidsperioder och fler tillgängliga klimatscenarion. En viktig slutsats handlar om hur tillväxten påverkas.

– Vi ser att tallens höjdtillväxt i norr kommer öka. I Sverige och Finland är det mängden solljus och temperatur som begränsar tallens tillväxt, säger Henrik Hallingbäck. I Spanien väntas däremot höjdtillväxten utebli eller minska. Det är framför allt torka och värmeböljor som kommer att begränsa tillväxten.

Läs hela artikeln

Den andra slutsatsen är att osäkerheten är stor.

– På grund av variationen i framtida klimatutfall är osäkerheten stor. Det står klart att de anpassningsmodeller vi har för tall behöver vidareutvecklas en hel del för att till fullo kunna användas under ett föränderligt klimat, säger Henrik Hallingäck.

Bland annat vill han ta med observationer från sydligare breddgrader och varmare trakter i anpassningsmodellen för att den ska kunna ge tillförlitligare prognoser för tallens klimatanpassning.

Ett möjligt sätt att praktiskt hantera variationen och osäkerheten är att ställa upp vissa specifika utfallskriterier, till exempel: Kommer höjdtillväxten för tall öka med mer än 20 procent? Sedan låter man prognoserna från olika klimatscenarios rösta om huruvida detta påstående stämmer eller inte. Det alternativ för vilken det finns en majoritet är mest troligt.

I studien inkluderas de mest använda och välkända scenarier. Spannet sträcker sig från Parisavtalets maximala 1,5 grader global uppvärmning till att utsläppen fortsätter öka, vilket beräknas ge en uppvärmning på fem grader.

– Sammanlagt har vi tittat närmare på 20 framtida klimatscenarier.  Även om alla trovärdiga klimatmodeller ger svaret att klimat blir  varmare, skiljer sig graden av uppvärmning mycket mellan de olika modellerna. Inte minst beror det på hur mänskligheten kommer agera i klimatfrågan de närmaste åren, säger Henrik Hallingbäck.

Vad betyder det här för svenskt skogsbruk?

– Att vi redan nu måste börja planera, på riktigt, redan i fröplantagestadiet. Ett exempel på ett projekt som påbörjats är designen av FyrO-plantagerna, där vi samlat flera fröplantageägare och tillsammans tar fram metoder för hur vi kan hantera osäkerheter. Men med klimatförändringarna är vi ute på okänd mark, och det kräver nya sätt att tänka. Att vi måste förhålla oss till ett stort mått av osäkerhet vid planeringen blir en pedagogisk utmaning. 

Läs mer