Gå till:

Föryngringsmetoder - lite basinfo

Foto: Erik Viklund
Det finns flera sätt att etablera den nya trädgenerationen på, och sätten variera beroende på ståndort och trädslagsval.

Val av föryngringsmetod måste göras innan avverkningen. Man måste ta ställning till vilka trädslag som kan vara aktuella för ståndorten (växtplatsen), om fröträd ska lämnas eller om man ska plantera. Man måste också fundera på om och hur markberedning ska utföras och om plantorna måste skyddas mot snytbaggen.

Genom skördardata kan planeringen för kommande trädgeneration underlättas och förfinas.  Läs mer om hur till exempel felaktiga arealuppgifter som leder till sämre tillväxt och avkastning kan undvikas: Bättre precision – bättre föryngringar 

Tre föryngringsmetoder är dominerande i Sverige: plantering, självföryngring och sådd. Dessa kan också kombineras till exempel genom att man planterar under fröträd. Naturen ser också till att metoderna blandas - i en plantering eller sådd finns det alltid naturligt föryngrade plantor som härstammar från omkringliggande skogar.

Läs fördjupning

1. Plantering

Plantering är den vanligaste föryngringsmetoden. Det är en fungerande metod på nästan alla marker och det är den metod som ger den snabbaste återbeskogningen. Med plantering har man också möjligheten att använda förädlade plantor med bäst egenskaper för aktuell lokal.

2. Sådd

På rätt mark ger sådd ett stort antal plantor till rimlig kostnad. Sådd utförs nästan uteslutande med tall i norra Sverige, men sådd med contorta eller blandning av gran och tall förekommer också. Metoden passar på friska medelgrova till grova jordar med lite lägre näringstillgång. Med sådd har man också möjlighet att välja förädlat frömaterial.

3. Naturlig föryngring

Naturlig föryngring är den vanligaste föryngringsmetoden i ett hyggesfritt skogsbruk men den är också vanlig förekommande i trakthyggesbruket.

Vid naturlig föryngring lämnas ett antal träd vid avverkningen så att dessa kan fröa av sig.  Naturlig föryngring kräver därmed att det finns tillräckligt många stormfasta träd av god kvalitet som kan lämnas vid avverkningen. Ibland kan det vara nödvändigt att genomföra en markberedning för att minska konkurrensen för fröna då de ska etablera sig.

Det tar längre tid för den nya skogsgenerationen att etablera sig vid naturlig föryngring än vid plantering, vilket förlänger omloppstiden. Det tar också längre tid innan trädens koldioxidupptag kommer igång. Vid naturlig föryngring slipper man kostnaderna för plantinköp och plantering men man missar fördelarna med att använda sig av förädlade träd

Förutsättningarna för naturlig föryngring skiljer sig åt för tall, gran och björk. Intresset av att föryngra med björk har ökat för att öka variationen i skogen samt efter de kraftiga granbarkborreangreppen. Läs mer om föryngring och skötsel av björk: Gratis. Enkelt. Björk?

För tall passar metoden bäst på torr eller frisk mark som inte är alltför bördig. Naturlig föryngring av gran går bäst på friska till fuktiga områden på bördiga marker. Ett bra riktmärke för marker som passar för naturlig föryngring med gran, är om det finns mycket smågranar i skogen innan avverkning. Risken för stormfällning gör också granbestånd mer vanskliga att föryngra naturligt än tall.

Markberedning

Vid markberedning tas konkurrerande vegetation bort och en bra planteringspunkt för plantan förbereds. Skälen till markberedning är många:

  • det underlättar vid själva planteringen
  • den ger högre marktemperatur genom att gräs, mossor och lavar som isolerar marken från solens värmande strålar tas bort
  • näringstillgången för plantan ökar för att nedbrytningen av organiskt material och mineraliseringen kommer igång då marken rörs om.
  • risken för snytbaggeangrepp minskar för att snytbaggen inte trivs på bar mineraljord.

Det är viktigt att markberedningen anpassas till marken, vattnet och naturvärdena på aktuell lokal. Genom att inte markbereda nära vattendrag eller blöta markpartier minskas risken för skador på både vatten- och landmiljön.

Markberedning är den vanligaste orsaken till att forn- och kulturlämningar i skogen skadas. Noggrann planering innan markberedning är därför av största vikt. Idag finns hjälpmedel för att lättare kunna hitta lämningar i skogen men det behövs fortfarande ett kunnigt mänskligt öga för att finna många av dem.

Läs mer