Gå till:

Pendelarmar ger bättre förarmiljö och mindre markpåverkan

Foto: Lars Nylander/Skogforsk
Nya resultat visar att hjulskotare med pendelarmar kan förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten, samtidigt som de lämnar mindre spår efter sig.

Forskarna på Skogforsk visar att vibrationerna kan minska med 20 procent vilket förbättrar förarmiljön. Men man måste komma ihåg att det är en konceptskotare som testats. Simuleringar visar att vibrationerna kan minskas ännu mer genom fortsatt teknisk utveckling.

De sex hjulen sitter på varsin pendelarm. Med hjälp av sensorer och ett avancerat styrsystem anpassar maskinen deras höjd till hinder på marken vilket ger en jämn gång även i svår terräng. När konceptskotaren kör över stora stenar eller i kraftiga sidolut så märks det knappt inne i maskinen. En annan ny lösning på konceptskotaren är att den har två styrleder, istället för en. Det gör att maskinens hjul följer varandra bättre. Marktrycket är lika på båda sidor, vilket minskar risken för markskador.

Konceptskotaren visar att pendelarmstekniken gör nytta för både människa och mark. Nya studier kommer att genomföras för att se hur mycket pendelarmar kan öka produktiviteten i skogsbruket och sänka bränsleförbrukningen.

Konceptskotaren Xt28 har byggts av eXtractor AB. Skogforsk har testat maskinen och programmerat styrsystemet med stöd från Bosch Rexroth, KTH och Linköpings Universitet.

Nr 104-2016    Publicerad 2016-11-28 07:00
Teknik & maskinarbete
Skotning
Maskinteknik
Arbetsmiljö
Hänsyn
Markskador
Läs mer
Författare

Fredrik

Henriksen

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.