Gå till:

Skogsbränsleuttag i vägkanter - Prestationsstudie med Bracke C16

Nettot vid skogsbränsleuttag längs vägkanter varierar mycket. Vegetationen är ofta mycket ojämn, både i täthet och i dimension, vilket gör det svårt att uppskatta möjliga uttagsvolymer.

Studien ska leverera kvalitetssäkrade indata om avverkning med Bracke C16 längs med vägkanter till systemanalys avseende tekniker och metoder för avverkning av skogsbränsle längs vägkanter, och ge en bild av aggregatets och metodernas prestation.
Studien tyder på relativt god lönsamhet vid uttag av skogsbränsle längs vägkanter, under förutsättning att man skotar till välta och röjer stammar under 1 meter med släntklippare. Troligen skulle man kunna öka lönsamheten ytterligare genom att lämna fler av de klena stammarna till att röjas med släntklippen. Samtidigt vill man ofta bli av med allt material längs vägkanten dels med tanke på sikt, dels eftersom det annars gödslar marken och gynnar uppväxt av kommande vegetation.
I detta fall var medelstamvolymen dessutom mycket låg, då det studerade området främst innehöll klena stammar. Längs vägsträckor med mer grövre material sjunker avverkningskostnaderna, och även övriga hanteringskostnader.

Nr 120-2009    Publicerad 2009-01-01 00:27
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.