Gå till:

Långnattsbehandling på friland

Långnattsanläggning
Foto: Jonas Palm
Långnattsbehandling är en metod för att manipulera tall- och granplantor till att avsluta sin tillväxt och bli mer härdiga.

Genom långnattsbehandling kan tall- och granplantor luras att avsluta sin tillväxt och sätta knopp tidigare än de hade gjort under naturliga ljusförhållanden. Långnattsbehandlingen används för att skapa mer härdiga och robusta plantor som klarar vinterlagring eller utplantering på hösten. Hos tall kan långnattsbehandling användas för att skapa ”två-årig tall på ett år”. Mörkerbehandlingen skedde fram till början av 1980-talet främst i växthus, men försök var också igång med anläggningar på friland. I denna artikel i serien Plantnytt beskrivs erfarenheter av långnattsbehandling utomhus. Artikeln går igenom utrustning och hur den monteras, ekonomin för långnattsanläggningar samt användningen i tall- och granplantsproduktion.

Plantnytt var en serie populära forskningsrapporter som gavs ut åren 1980-1996 av Skogsbrukets plantgrupp, en enhet på Sveriges lantbruksuniversitet i Garpenberg.

Nr 4-1982    Publicerad 1982-08-07 13:05
Förädling & plantor
Skogsskötsel
Föryngring
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Karl-Åke Jansson

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.