Gå till:

”Tvåårig” tall på en sommar – Ett annorlunda sätt att utnyttja daglängdsreglering

Ettåriga tallplantor, dubbelbarr till vänster, normal barr till höger.
Foto: Jonas Palm
Med långnattsbehandling kan tallplantan få två tillväxtperioder på en säsong. Plantan får dubbelbarr och blir mer robust.

En ett-årig tallplanta får normalt enkelbarr men under andra året bildas dubbelbarr. Genom långnattsbehandling kan en ett-årig tall ”bli lurad” att börja växa som en två-årig redan första säsongen. Om sådd sker i växthus i mars kan långnattsbehandlingen sättas in i slutet av maj. Under cirka tre veckor utsätts de för cirka 16 timmars natt. Plantorna avslutar då sin längdtillväxt och sätter knopp. I slutet av långnattsperioden kan kan plantorna sättas ut på friland där de nu skjuter nya skott. Dessa får dubbelbarr och egenskaper som en två-årig planta. Dubbelbarrplantorna är kraftigare och mer robusta, och passar bra för marker med gräs- och lövproblem. Dubbelbarren har också en längre livslängd än enkelbarren och kan försörja plantan under längre tid.

I denna artikel från Plantnytt nr 4 1980 beskriver författaren odlingsschema, utrustning och erfarenheter av att skapa ”två-årig tall på ett år”.

Plantnytt var en serie populära forskningsrapporter som gavs ut åren 1980-1996 av Skogsbrukets plantgrupp, en enhet på Sveriges lantbruksuniversitet i Garpenberg.

Nr 4-1980    Publicerad 1980-08-07 12:25
Förädling & plantor
Skogsskötsel
Föryngring
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Ragnar Friberg

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.