Jag har två huvudsakliga forskningsinriktningar. Den ena är att finna vägar framåt i tiden som gör det möjligt att nå olika mål för vad skogsägare och samhället vi vill få ut av skogen. För att kunna göra det här arbetet med hög tillförlitlighet behöver vi förstå hur utbredningen och dynamiken hos den biologiska mångfalden och de tjänster som den ger påverkas av skogsskötsel och olika miljöförhållanden.
Framtidsscenarier av skogsbruk, naturvård, klimat
Vi undersöker hur biologiska mångfald och ekosystemtjänster den ger kan utvecklas beroende på hur vi brukar skogen och hur klimatet utvecklas. Därtill undersöker vi hur klimatet påverkas av olika nyttjande av skogen, med stöd av livscykelanalys. Det här arbetet inkluderar att simulera och optimera olika scenarier. Vi studerar främst landskapsskala eller hela Sverige, men inkluderar ibland också EU och global skala. Scenarierna formuleras ofta tillsammans med olika intressenter, såsom skogsägare, naturvårdare myndigheter. Frågeställningarna besvaras baserat på modeller som vi själva utvecklar eller andra tillgängliga modeller och verktyg, såsom Heureka för skogsbruksplanering.
Utbredning och dynamik hos biologisk mångfald och naturnyttor
Vi undersöker betydelsen av olika miljöförhållanden, skogsskötsel och ekologiska processer (tex. arters spridning) för att förklara den biologiska mångfaldens utbredning och dynamik. Denna mångfald utgör också basen för skogens naturnyttor. Vår huvudsakliga metod är statistisk modellering av fältdata på arters utbredning eller dynamik, men vi utför också fältförsök. Fältdata samlar vi in själva eller så nyttjar vi de stora datamängderna som finns fritt tillgängliga, tex. inom Riksskogstaxeringen, Artportalen. Vi undersöker också vilka typer av frågeställningar som kan besvaras med data från Artportalen. Vi studerar både vanliga och rödlistade arter, liksom hela artsamhällen.
Projekt: MultilevelPaths, ForBioClim
Vi är partner: ForestNavigator, ForBioMon
Publikationer på Google Scholar