Gå till:

Mätning av mental arbetsbelastning – en metodstudie

Mental arbetsbelastning är svår att mäta, vilket bekräftades av denna metodstudie där förare studerats vid körning av skotarkran.

Syftet med studien var undersöka metoder för att mäta mental arbetsbelastning i skogsmaskiner. Två försöksdeltagare fick i simulator en uppgift som bestod av styrning av en skotarkran. De genomförde uppgiften under två olika förutsättningar som var anpassade för att variera svårighetsgraden. Förhoppningen var att skillnaden i svårighetsgrad skulle innebära en motsvarande skillnad i mental belastning som skulle kunna mätas med de olika metoder som användes.

De data som samlades in under studien var försöksdeltagarnas prestation, spakrörelser, psykofysiologiska reaktioner under utförandet och efteråt en subjektiv skattning av arbetsbelastningen.

Det fanns till synes en stark korrelation mellan prestation, spakrörelser och de subjektiva skattningarna. De psykofysiologiska reaktionerna var mer svårtolkade och visade möjligtvis på en skillnad mellan arbete och vila. Att skillnaden i belastning som indikerats av de andra metoderna inte gick att avläsa ur de fysiologiska reaktionerna kan ha berott på uppgiftens utformning som tillät försöksdeltagarna att i båda fallen anstränga sig maximalt.

Läs hela Arbetsrapporten nedan.

 

Nr 113-2014    Publicerad 2014-12-23 07:12
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.