Gå till:

Varmare klimat - Binder kol men kräver mer hänsyn

Foto: Erik Viklund/Skogforsk
Morgondagens skogar har högre tillväxt på grund av genetisk förädling och ett varmare klimat. Då blir de optimala omloppstiderna kortare. Men med större hyggesarealer och lägre medelåldrar krävs mer naturhänsyn.

"Vi måste förmodligen bli bättre på att skapa död ved i framtiden, menar Skogforsks Jan Weslien i tidningen Vision nr 3-2014. Omloppstiderna blir troligen kortare när tillväxten ökar och då hinner mindre död ved bildas i varje bestånd innan det är dags för slutavverkning.

Med kortare omloppstider kommer också en större del av skogen att slutavverkas varje år och mycket av den döda veden körs sönder vid slutavverkningar. Minskningen accelererar dessutom i varmare klimat eftersom nedbrytningen av död ved går snabbare. Så vi måste kompensera med med att skapa död ved vid gallringar och slutavverkningar.

Det är några slutsatser från en samnordisk studie där en forskargrupp med hjälp av olika simuleringar har bedömt hur klimatförändringarna påverkar tre viktiga miljöfaktorer i skogen: kolinlagringen, kväveutlakningen
och mängden död ved.

Nr 42-2014    Publicerad 2014-04-25 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.