Gå till:

Naturhänsyn gör skillnad

Foto: Erik Viklund
Kunskap Direkt Naturhänsyn ska hjälpa skogsägarna att bli bättre på naturhänsyn i skogsbruket.

Kunskap Direkt Naturhänsyn har tagits fram i samarbete med forskare och praktiker från SLU, Skogforsk, Skogsstyrelsen och skogsägarrörelsen. De drygt 120 informationstäta och rikt illustrerade sidorna ger både handfasta råd och en förståelse för varför naturhänsyn är viktigt.

En produktionsskog tillåts aldrig bli biologiskt gammal. Ska vi rädda lavar, mossor och insekter för framtiden måste vi se till att lämna träd och trädgrupper i varje bestånd. Forskare på Skogforsk och SLU har bland annat visat att högstubbar gynnar utrotningshotade skalbaggar, att aspar på hyggen är värdefulla för mossor och lavar, och att många fåglar och insekter trivs i ungskogar med mera löv. Idag finns många exempel på att naturhänsynen går åt rätt håll. Mängden död ved, gammal skog och äldre lövrik skog ökar i skogslandskapet, vilket också visas i miljömålsuppföljningen.
 
Kunskap Direkt Naturhänsyn är uppdelad i kapitel, där de första ger en bakgrund till varför naturhänsyn behövs och vad forskningen känner till om hänsynens effekter. En kunskapsdel går igenom vilka arter och miljöer som är särskilt skyddsvärda. Den praktiska delen inleds med dialogprojektets gemensamma målbilder för miljöhänsyn och fortsätter med råd om planering, dokumentation och genomförande.

Läs mer via nedanstående länk.

Nr 31-2014    Publicerad 2014-03-27 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.