Gå till:

Gränslös klimatanpassning

Foto: Erik Viklund/Skogforsk
Om 30-40 år beräknas granarna skjuta skott en månad tidigare än 1990. Fint med tillväxt, men hur ska de klara vårfrosten? Och vilka gransorter ska skogsägarna satsa på?

Som stöd för skogsägares planering satsar Skogforsk på utveckling av råd för plantval som tar hänsyn till klimatförändringen.

Under 2014 lanseras det första gränsöverskridande och klimatanpassade plantvalsprogrammet som skapats i NovelTree-projektet i samarbete mellan Skogforsk, finska Metla och klimatforskare vid smhi. I det programmet är det tallplantorna som står i fokus.

Plantvalsprogrammet bygger på en modell som förklarar hur olika typer av tallar beräknas kunna växa i en startfas, men även i framtiden eftersom klimatförändringarna tas med i beräkningen genom smhi:s regionala klimatscenarier. Modellen förklarar produktionsskillnader i relation till klimatvariabler och genetiskt ursprung.

Tanken är att skogsägare ska kunna optimera valet av tallar som passar i framtidens klimat. Och för första gången har man lyckats skapa en generell modell för två länder – det skapar nya möjligheter för såväl skogsägarna och plantskolorna, genom bredare urval och handel direkt mellan länderna.

Men nu är ett nytt omfattande projekt igång där Sverige, Finland, Norge och de baltiska länderna gemensamt ska utveckla samma typ av gränsöverskridande plantvalsprogram – men denna gång för gran.

Nr 41-2014    Publicerad 2014-04-24 10:40
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.