Gå till:

Skogsträdsförädlingen anpassas till ett varmare klimat

Skogsträdsförädlingen utvecklar i dag odlingsmaterial som är anpassat till morgondagens klimat. Dessutom justeras den rekommenderade användningen av dagens fröplantager och provenienser för att matcha det nya klimatet.

I Kunskap Direkt finns odlingsråd som visar var olika frökällor ska användas för att ge högsta värdeproduktion. De här odlingsråden ändras nu, för redan idag är klimatet varmare än när rekommendationerna gjordes. Med de gamla råden skulle träden inte utnyttja den längre vegetationsperioden fullt ut och skulle t.ex. sluta växa onödigt tidigt på hösten.

Arealproduktionen kommer i genomsnitt att bli några procent högre jämfört med de gamla råden. Odlingsråden kommer i framtiden kontinuerligt justeras i takt med att klimatet förändras. Även den långsiktiga skogsträdsförädlingen är anpassad till de väntade klimatförändringarna. Träden i förädlingspolulationerna testas på olika lokaler med olika klimatlägen. De träd som presterar bäst på de mildaste lokalerna blir bas för en förädlingspopulation. Men vi tar hänsyn till resultatet på alla testlokaler – och får alltså generalister snarare än specialister.

Nr 8-2010    Publicerad 2010-01-01 09:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Bengt

Andersson Gull

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.