Gå till:

Plantaktuellt nr 1 2008

Klimatsmart plantval, Hemma hos snytbaggeforskarna, askförädling och Plantskolan om odlingssubstrat är något av innehållet i detta nummer.

Välj gran- och tallplantor som klarar dagens klimat. Det är rådet från förädlare på Skogforsk. Det är de första åren på hygget som är kritiska. Men komplettera gran och tall med löv och andra trädslag. Hemma-hos-reportaget hamnar denna gång hos snytbaggeforskarna vid SLU. Här pågår sedan många år forskning om snytbaggens biologi och åtgärder för att minska deras skador. Forskarna i gruppen ligger bland annat bakom medlet Conniflex. Trädslaget ask riskerar att slås ut av askskottsjukan. Nu pågår försök med att rädda asken med hjälp av genetiskt urval. Plantskolans lektion 5 handlar om odlingssubstrat, inte minst skillnaden mellan olika typer av torv.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 85-2008    Publicerad 2008-01-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Anders Lindström

Kristina Wallertz

SLU
 0472-26 31 72
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.