Gå till:

Operation Gudrun – erfarenheter och förslag till förändringar

Stormen Gudrun blev en stor utmaning för skogsbruket. På det stora hela klarade man av arbetet snabbare och bättre än man kunde förvänta sig.

Även om upparbetningen genomförts snabbare och effektivare än väntat finns givetvis en del att kritisera.

En allmän bedömning är att svenskt skogsbruk med sina effektiva avverknings- och transportresurser är väl rustat att planera och genomföra de storskaliga operationer som upparbetandet av en väldig mängd stormvirke innebär.

Den viktigaste kritiken kan sammanfattas i att man i allmänhet hade för bråttom med upparbetningen. Virke avverkades utan klar vetskap om vilken industri som var mottagare och generellt var avverkningstakten för hög. Virke klarar sig betydligt bättre mot kvalitetsförsämringar som orörda stammar i skogen jämfört med i trave vid bilväg. Den kunskapen fanns tidigt tillgänglig, men beaktades inte fullt ut.

Åtgärdsföljden efter en storm kan sammanfattas i följande: återställ infrastrukturen, gör en grov bedömning av skadorna, genomför säkerhetsutbildning, planera kortsiktig industriförsörjning, gör avverknings- och transportplanering i nära samarbete med industrin. Därefter kan skadorna klarläggas mer i detalj och externa resurser anskaffas.

Nr 40-2006    Publicerad 2006-01-01 06:17
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Jan Sondell

Skogforsk
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.