Gå till:

Maria Nordström ny digitaliseringsledare

Maria Nordström är ny digitaliserinsgledare på Skogforsk.
Foto: Skogforsk
Maria Nordström blir ny digitaliseringsledare på Skogforsk. Hon kommer närmast från en tjänst som biträdande chef för Skogforsks forskningsprogram Värdekedjor.

– Maria är en uppskattad och kunnig ledare såväl internt som externt bland Skogforsks samarbetspartners. Hennes erfarenhet av digitalisering och av att bygga kontaktnät samt hennes ambitioner att involvera ännu fler i digitaliseringens utveckling och möjligheter gör henne till rätt person för uppdraget, säger Skogforsks VD, Charlotte Bengtsson. 

Själv säger Maria Nordström att hon under flera år har samarbetat tätt med företrädaren Erik Willén och att hon nu vill bygga vidare på det arbetet. Skogforsk ska fortsätta att göra verklig skillnad när det gäller  partnerföretagens möjligheter att dra nytta av den snabba utvecklingen inom IT och digitalisering, anser hon.

Vilka förväntningar har du på ditt nya jobb?

– Att ha fortsatt roligt på jobbet! Jag drivs av att skapa ny kunskap som kan göra nytta för våra samarbetspartners och övriga samhället. Digitaliseringen är ju något som påverkar oss alla på många olika sätt och jag ser mycket fram emot att fortsätta bygga området tillsammans med mina trevliga och kompetenta kollegor.

Vilka arbetsområden blir särskilt viktiga?

– Jag tror på fler och fördjupade samarbeten, både internt på Skogforsk och med olika externa parters. Jag ser fram emot att fortsätta bygga kontaktnät och bidra till att Skogforsk stärker sin roll som en plattform för kommunikation och samarbete. Jag är bra på att lyssna in olika typer av behov och formulera dem i projektform, det tror jag kommer väl till pass i den här rollen.

Vilka är de viktigaste frågorna inom skogsbrukets digitalisering, som du ser det?

– Att hitta var de verkliga nyttorna med digitaliseringen ligger och hur företagen ska göra för att realisera dem, inte bara digitalisera för att man kan. Digitaliseringen ska användas för att stötta människorna i systemet så att de kan planera, styra, utföra och följa upp olika typer av uppgifter. De skogliga standardformaten för olika typer av data är också viktiga byggstenar att förvalta och utveckla vidare. Skogsbruket behöver även fortsätta jobba för att vara en attraktiv sektor för unga talanger att söka sig till för att digitaliseringens olika potentialer ska kunna realiseras.

Hur ser du på Skogforsks roll i utvecklingen av skogsbrukets digitalisering?

– Skogforsk är, och ska fortsätta vara, en stark plattform för samverkan mellan olika aktörer med gemensamt intresse av att utveckla svenskt skogsbruk för ökad hållbarhet och konkurrenskraft. Det gäller även när det kommer till digitalisering. Här blir vår djupa domänkunskap, och vårt etablerade samarbete med alla stora aktörer inom skogen, värdefullt. Mycket handlar om att identifiera och genomföra relevanta forsknings- och innovationsprojekt i samarbete med andra aktörer.

2022-05-16 15:49